Články přečtěte si o alternativní medicíně
  • 10 Kvě

    Detoxikace nosu – 2. část

    Detoxikace nosu pomocí bylinného výluhu

    Detoxikace nosu - dutiny v kosti čelníV předchozím článku Detoxikace nosu – 1. část jsme se zabývali popisem základních funkcí nosu, souvisejícími obtížemi a hlavně první metodou vhodnou pro detoxikaci a tou je proplach slanou vodou. V tomto navazujícím článku se společně podíváme na druhou metodu – detoxikace nosu za pomoci bylinného výluhu.

    Dutiny v oblasti kosti čelní

    Tato metoda je vhodná primárně právě pro detoxikaci dutin umístěných v kosti čelní. Tyto dutiny jsou v průběhu našeho života postupně zanášeny a ucpávány. Za tento stav jsou zodpovědní jak externí činitelé jako je například prach, pil a jiné alergeny, tak i produkty našeho těla tzn. hleny apod. Veškerý materiál se v dutinách v průběhu času hromadí, houstne a nakonec zatvrdne.  Toto prostředí je pak ideálním pro různé tělu neprospěšné mikroorganismy.

    Detoxikace nosu a čakrální systém

    V rámci systému čaker je právě prostor mezi dutinami v kosti čelní místem 6. čakry. Ta se v sanskrtu nazývá Ádžňá. Je to čakra intuice, má tedy na starosti náš šestý smysl. Při vyrovnané funkci šesté čakry je člověk prozíravý, intuitivní, využívá zkušenost vnitřní moudrosti a vždy činí správnou volbu. 6 čakra je využívána mimo jiné například i v rámci autopatie.  Z tohoto důvodu často doporučuji provádět tuto detoxikaci před začátkem autopatické léčby.

    Detoxikace nosu – pomocí bylinného výluhu

    Pro tento způsob detoxikace nosu požádáme o pomoc zástupce bylinné říše.

    etoxikace nosu ingredience Pro přípravu preparátu budeme potřebovat:

    • směs sušeného plodu anýzu a sušené natě přesličky v poměru 1:3,
    • 0,5 dcl převařené vody.

     Popis přípravy bylinné směsi:

    1. 1/3 sušeného plodu anýzu (např. 5 kávových lžiček) nasypeme do uzavíratelné skleničky. Pozn. pro zvýšení efektu můžeme lehce nadrtit ve hmoždíři,
    2. 2/3 sušené natě přesličky (tzn. např. 15 kávových lžiček) přisypeme do stejné skleničky,
    3. skleničku protřepeme,
    4. takto vytvořenou směs skladujeme na temném místě a postupně z ní připravujeme preparát určený pro výplach.

    Popis přípravy preparátu:

    1. převaříme 0,5 dcl vody,
    2. do malé skleničky odsypeme polovinu čajové lžičky bylinné směsi, kterou jsme si připravili,
    3. odsypané bylinky následně přelijeme převařenou vodou a zakryté necháme 30 min louhovat,
    4. po 30 minutách přecedíme,
    5. tím je výluh připraven pro aplikaci,
    6. skladujeme jej např. na okně po dobu maximálně 4 dnů.

    Aplikace preparátuDetoxikace nosu - aplikace

    K aplikaci budeme potřebovat:

    • čistý bylinný výluh, který jsme si dle návodu výše připravili, a to v teplotě cca 37 stupňů celsia
    • 2 stříkačky o velikosti každé z nich 2,5 ml nebo 1 stříkačku o velikosti 5 ml
    • papírové kapesníky
    • stopky popř. minutku k odměření času aplikace

    Postup samotné aplikace

    Doporučuji, aby s Vámi první aplikaci vykonala druhá osoba nebo ještě lépe terapeut, který má s touto metodou detoxikace nosu zkušenosti. Důvod je prostý. Sliznice a dutiny nejsou většinou v dobré kondici a první aplikace může být nepříjemná – nebojte se, je však zvládnutelná :-). Projeví se většinou intenzivním pálením. Druhá osoba je zde primárně proto, aby aplikaci provedla a následně Vás uklidnila a hlídala, že po prvním „šoku“ nezapomenete dýchat. Nepíši to proto, abych Vás odradil, ale jen proto, abych Vás upozornil na úvodní reakci. Již při druhé a pak další aplikaci (ty již budete provádět naprosto samostatně) bude vše v pořádku, věřte mi:-). Tak a nyní k samotnému postupu.

    1. Najdeme si místo k ležení, kde nebudeme rušeni po dobu max 10 min. Toto místo je specifické tím, že Vám musí umožnit velmi výrazně zaklonit hlavu – viz. obrázek. Znamená to, že tělo je položeno na podložce tak, že hrana podložky se naposledy dotýká oblasti spodního okraje lopatek. Počínaje tímto místem je pak hlava volně zakloněna. Tato podmínka je velice důležitá neboť jen tak, bude možné abyste po aplikaci mohli volně dýchat ústy.
    2. Natáhneme si do stříkačky odpovídající množství připraveného bylinného výluhu tzn. 5 ml na jednu aplikaci (aplikace budeme provádět v rámci jedné očisty dvě).
    3. Nastavíme si na minutce 3 minuty – doba jednoho proplachu
    4. Položíme se na záda.
    5. O hranu lehátka či postele se budeme opírat v úrovni dolní části lopatek.
    6. Zakloníme co nejvíce hlavu a uvolníme se.
    7. Začneme dýchat ústy.
    8. Injekční stříkačku přiložíme k jedné nosní dírce a vyprázdníme do ní 2,5 ml výluhu.
    9. Injekční stříkačku přiložíme k druhé nosní dírce a vyprázdníme do ní také 2,5 ml výluhu.
    10. Hlídáme si dýchání ústy.
    11. Zahájíme odpočet 3 minut.
    12. Jakmile uplyne čas, pozvolna se posadíme a do předem připravených kapesníků velmi důkladně vyprázdníme obsah nosu a dutin.
    13. Jakmile se nám to povede opakujeme celý postup (bod 2 až 12) ještě jednou.
    14. Po uplynutí druhých 3 minut je průplach pro jeden den dokončen.
    15. Chvíli sedíme a dýcháme, následně pomalu vstaneme.

    Je možné, že po proplachu budete cítit následující:

    • motání hlavy,
    • pocit plného nosu a dutin,
    • tlak v uších,
    • apod.

    Nebojte se, vše přejde. Dosáhli jste přesně toho, čeho jste měli. Staré nánosy se začaly rozpouštět a hýbat. Je možné, že v následujících dnech dojde k další projevům jako např. bolest hlavy, zaléhání a tlak v uších apod. I toto jsou projevy rozhýbání starých usazenin. Při problémech s ušima doporučuji aplikovat ušní svíčky.

    Frekvence a celková délka detoxikace nosu:

    Na začátku doporučuji detoxikaci provádět každý den po dobu minimálně jednoho měsíce. Věřte, že usazenin je mnoho a jsou hodně zatuhlé tzn. potřebují čas, aby se rozpustily.

    Kontraindikace aneb, kdy detoxikaci nosu nedoporučuji:

    • u lidí s vážnou srdeční či mozkovou chorobou,
    • u lidí s akutním zánětem v oblasti nosu či uší,
    • u dalších vážně nemocných lidí, jejichž zdravotní stav neumožňuje podobné detoxikace provádět.

    Při pochybnostech, zda je Váš aktuální stav pro provedení této detoxikace vhodný, se raději poraďte se svým lékařem či léčitelem popř. můžete samozřejmě  kontaktovat mne.

    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).

32 komentářů

  • Jana
    10.5.2015 Odpovědět

    Dobrý den, proplach provádím přesně měsíc, ale mám následující problém. Nos je permanentně ve dne v noci zacpaný, i když se ho snažím pro proplach uvolnit smrkáním, většinou se nepovede uvolnit a výluh se tedy nedostane nijak daleko. V takové situaci se kúra míjí účinkem. Také chápu, že detoxikace trvá a člověk musí být trpělivý, ale zajímalo mě, jestli je takováto neustálá rýma normální, příp. kdy mohu očekávat její ústup. Netřeba říct že to dost znepříjemňuje život a po měsíci se člověk těší, kdy to skončí. Existuje nějaký postup, kterým by se dal nos uvolnit? Měla bych nahřívat nosní dutiny nad párou?

    Předem děkuji za odpověď.

    • Radek Moravec
      10.5.2015 Odpovědět

      I já Vám přeji dobrý den, Jano,

      pokud máte nos stále a úplně ucpaný tak se efekt tohoto typu proplachu pravděpodobně nedostaví. Zkoušela metodu uvedenou v první části? Tzn. solný průplach za pomoci konvičky. Napařování by rozhodně mohlo uvolnit. Stejně s uvolněním pomůže solná koupel. Pokud ani toto nepomůže bude nutná detailnější diagnostika Vašeho stavu.

      Dejte mi ps vědět, jak to u Vás probíhá.

      Radek

  • Petr
    10.5.2015 Odpovědět

    Dobrý den Radku,
    dluhodobě trpím chronickým zánětem dutin.
    Doporučil byste detoxikace nosu pomocí bylinného výluhu?
    Děkuji.
    Petr

    • Radek Moravec
      10.5.2015 Odpovědět

      Dobrý den, Petře,
      tento druh očisty je možné použít, nicméně začal bych po dobu alespoň 14ti dní solným průplachem. Každopádně doporučuji, aby u první aplikace byl někdo, kdo s ní má zkušenosti. Chronický zánět bude provázen zvýšenou citlivostí.
      Přeji Vám hodně zdaru

      Radek

  • Jana
    10.5.2015 Odpovědět

    Dobrý den, Radku,

    tak jsem objednala konvičku a vyzkoušela. Včera jsem provedla čištění nosu anýzem a přesličkou a dle očekávání se ucpal. Dnes jsem se tedy snažila 3x vyčistit od hlenu solným roztokem, ale bohužel i po 3. použití je nos stále stejně ucpaný. Voda protékala 2. nosní dírkou dle popisu, takže chyba v použití nebude. Ráda bych nějakým způsobem očisty ale pokračovala. Myslíte, že by byl dobrý nápad vynechat bylinné výplachy a prozatím se soustředit pouze na ten solný a čekat, co se stane?

    Předem děkuji za radu,

    Jana

    • Radek Moravec
      10.5.2015 Odpovědět

      Srdečně Vás zdravím, Jano,
      evidetně je v čelních dutinách hodně co čistit. Bohužel z Vašeho dotazu nevidím kolik dní provádíte solný průplach. Stejně tak nevím, zda jste se zkusila solnou koupel či nějakou formu inhalace, o které jsme si už myslím psali. Ještě dejte pozor, abyste minimálně 2 hodiny po bylinném proplachu zůstávala ve verikální poloze tzn. např. neležela. Uvolněná tekutina pak nemá kam odtékat a pouze se přesunuje v rámci dutin. Ve Vašem případě přesun pouze na solné průplachy za pomoci konvičky nebude mít účinek, který očekáváte neboť slaná voda se do čelních dutin za použití konvičky nedostane. Popravdě nevím, zda přes tyto krátké zprávy najdeme efektivní cestu jak vyřešit Vaši situaci. Zvažte osobní konzultaci, kde bychom vyřešili efektivněji.
      Krásny dny
      Radek

  • Honza
    10.5.2015 Odpovědět

    Dobrý den, Radku,
    chtěl bych se zeptat jak provádět detoxikaci čelistních dutin.
    Předem děkuji za odpověď a také děkuji za vaše články o detoxikaci.
    Krásné dny
    S pozdravem Honza

    • Radek Moravec
      10.5.2015 Odpovědět

      Dobrý den, Honzo,

      z Vašeho dotazu mi není úplně jasné jakými obtížemi trpíte. Jaké čelisti se Váš dotaz týká? Jak se obtíže projevují? Ozvěte se a určitě najdeme cestu, jak Vám pomoci.

      Klidné dny

      Radek

  • Monika
    10.5.2015 Odpovědět

    Dobrý den, Radku,
    chystám se provést výše popisovanou detoxikaci nosu, ale měla bych dotaz. Uvádíte, že směs sušeného plodu anýzu a sušené natě přesličky by měla být v poměru 1:3 a pak jako příklad dáváte 5 lžic anýzu (1 díl) a 10 lžic přesličky (2 díly), což je poměr 1:2. Poměr 1:3 by měl být 5 lžic anýzu (1 díl) a 15 lžic přesličky (3 díly). Nebo se mýlím?
    Děkuji
    Monika

    • Radek Moravec
      10.5.2015 Odpovědět

      Srdečně Vás zdravím, Moniko,
      moc děkuji za upozornění. Tomuto se myslím říká „provozní slepota“:-). Ani nevím kolikrát jsem tento článek četl a o mých klientech ani nemluvím. Už jsem upravil. Nechť Vám tato detoxikace přinese maximum.
      Krásné dny
      Radek

  • Lucyna Rusz
    10.5.2015 Odpovědět

    Dá se i detoxikovat dutina ústní,krk hrtan atd ? Pokud ano jak na to, děkuji Rusz Lucie

    • Radek Moravec
      10.5.2015 Odpovědět

      Dobrý den, Lucie,
      každé části našeho těla se dá pomoci s detoxikací. Důležité pro určení správné detoxikační aktivity je vědět, čeho se potřebujeme zbavit, jak dlouho obtíže trvají, kde všude se zdroj obtíží nachází apod. Nicméně, pokud chcete nějak začít mohu s klidem doporučit aplikovat postup uvedený ZDE. Případně se ozvěte a najdeme postup konkrétně pro Vás.
      Klidné dny
      RMo

  • Barbora
    10.5.2015 Odpovědět

    Dobrý den,
    proplach provádím teprve 3. den a dnes mi po proplachu zalehlo pravé ucho. Mám pocit, jako by bylo ucpané, cítím tlak a je to hodně bolestivé. V uchu mi píská/šumí. Není možné si těmito proplachy způsobit zánět v uchu, nebo jiný problém? Děkuji, Barbora

    • Radek Moravec
      10.5.2015 Odpovědět

      Dobrý den, Barboro,

      tuto terapii aplikuji u svých klientů již několik let a zánět v uchu se ještě nikdy neobjevil. Kontaktuji Vás přímo a společně vyřešíme Vaše obtíže. Klidné dny Radek

  • Zuzana
    10.5.2015 Odpovědět

    Dobrý den,
    již rok trpím chronickým záněnem mandlí, kvůli kdysi špatně přeléčené angíně. Mám trochu zčervenalé mandle a občas se mi udělají čepy. Ale co mne trápí víc, je zadní rýma, která je jako další příznak tohoto zánětu. Zkouším tyto přesličkové očisty ale výsledek je spíše takový, že se hlen pouze naředí ale nikdy se ho úplně nezbavím. Je to už vyčerpávající a nevím co vyzkoušet abych se těch hlenů zcela zbavila. Mám zkusit jiné bylinky či být více vytrvalá? nebo si koupit tu konvičku? Děkuji za radu. Z.

    • Radek Moravec
      10.5.2015 Odpovědět

      Srdečně Vás zdravím, Zuzano. Při čisštění starých restů jsem narazil na tuto Vaši zprávu. Pokud máte stále obtíže a potřebujete pomoci, kontktujte mne pře e-mail nebo tel. Klidné dny

  • Monika
    10.5.2015 Odpovědět

    Dobrý den,mám nově zjištěnou v nosní dutině 2cmcystu ,. Je možné ji odstranit těmito výplachy? Děkuji

    • Radek Moravec
      10.5.2015 Odpovědět

      Dobrý den, Moniko, záruku Vám na toto nedám neb nevím, jaká je prvotní příčina cysty. Pokud již tato přičina neexistuje, pak je pravděpodobnost, že detoxikace v kombinaci s přirozenou/ spontannní obnovu tkáne může situaci vyřešit. Na začátek ve Vašem případě však uberte anýz na 1/2 dávky a pokud budete dobře snášet přidejte po 7 dnech na stanovenou dávku. Klidné dny

  • Magda Ševčíková
    10.5.2015 Odpovědět

    Dobrý den , když aplikuji dle návodu , dostane se výluhi do vedlejších dutin čelistnich ?

    • Radek Moravec
      10.5.2015 Odpovědět

      Srdečně Vás zdravím, Magdo, no prakticky by se neměl dostat jinam než do čelních dutin. Do vedlejších dutin se dostane pouze pokud jsou čelní dutiny roztokem zaplněny. Rozhodně to není primárním cílem této procedury. Klidné dny

  • Peter
    10.5.2015 Odpovědět

    Čeľustné dutiny sú ten spodný pár pod čelnými dutinami
    Myslím si, že pri vyfukovaní nad umývadlom sa čistia i čelustné dutiny

    • Radek Moravec
      10.5.2015 Odpovědět

      Dobrý den, Peter, detoxikace dle tohoto článku je primárně zaměřena na dutiny v čele tzn. na horní pár dutin. Při předklonu již z fyzikálních důvodů není možné dostat tekutinu až do těchto míst neboť než se tam dostane vrátí se přes přepážku a vyteče druhou nosní dírkou. Klidné dny

  • Veronika
    10.5.2015 Odpovědět

    Dobrý den,jsem asi blondýna :-),ale není mi jasné ,jestli se čelní dutiny dají proplachovat slanou vodou nebo jen výluhem?Děkuji za odpověď Veronika

    • Radek Moravec
      10.5.2015 Odpovědět

      Srdečně Vás zdravím, Veroniko, zda jste či nejste blondýna to skrze psanou formu nepoznám:-). Každopádně i čelní dutiny lze proplachovat slanou vodou, tento postup/ článek však popisuje bylinný výluh:-). Klidné dny

  • Jiřka Vencovská
    10.5.2015 Odpovědět

    Dobrý večer, Radku, už pár měsíců mě trápili husté hleny, ani moře mi nepomohlo… Objevili jsme Váš postup z bylinek. Prvních 14 dní čištění a poté hned úleva a teď se zase trápím plným nosem, kýcháním, občasným bolenim v krku a celkovou únavou – velkou únavou. Prosím, jak postupovat dál?

    • Radek Moravec
      10.5.2015 Odpovědět

      Srdečně Vás zdravím, Jiřko, omlouvám se za pozdní reakci, ale nestíhal jsem pečovat o v tomto náročném období o dotazy na webu. Komlplikace tzn. návrat problému nastal i přesto, že jste ve výpachu pokračovala nebo jste přerušila a obtíže se vrátili? Možná bude lepší když mi zavoláte a zkusíme to probrat v detailu po telefonu. Klidné dny

  • jolana vrátná
    10.5.2015 Odpovědět

    Dobrý den, zkouším očistu nosu, jen u toho nelezim, ale předkloním hlavu nad vanou. Je to i takto ok? Děkuji.

    • Radek Moravec
      10.5.2015 Odpovědět

      Dobrý den, Jolano, v předklonu nedosáhnete toho, aby byly řádně propláchnuty dutiny v oblasti kosti čelní, proto doporučuji držet se popsaného postupu. Klidné dny a hodně zdaru.

  • Martina
    10.5.2015 Odpovědět

    Dobrý den,je vhodné provádět průplach nosu bylinkami u 7 leté dcery,která často trpí na rýmu?děkuji Martina Cejthamrová

    • Radek Moravec
      10.5.2015 Odpovědět

      Srdečně Vás zdravím, Martino, zaleží, zda to Vaše drcerka zvládne. První aplikace může být poměrně nepříjemná a dcerku by mohla odradit. Pokud trpí často rýmou, doporučuji spíše pracovat na trénování a zlepšování imunity. Detoxikaci většinou děti nepotřebují. Pokud budete chtít hledat cestu ke zlepšení imunity, dejte vědět. Klidné dny

  • Honza
    10.5.2015 Odpovědět

    Dobrý den Radku.
    Je fajn že jste metodu popsal a prosazujete ji.
    Já toto praktikuji již skoro 10 let a můžu potvrdit že metoda funguje.
    Jen bych nesouhlasil se skladováním výluhu.Neskladovat někde na okně kde by mohlo být přímé slunce. A výluh používat max. 2 dny pak udělat nový.
    Doplnil bych že toto čistí nejen dutiny,ale celý lymfatický systém a to včetně lymf. uzlin což je skvělé.
    Děkuji za to co děláte,Honza

  • Petr
    10.5.2015 Odpovědět

    Po uplynutí 3 minut jsem přešel do sedu, tekutina stekla do krku a tudíž neodešlo vše nosem do kapesníku. Myslím, že tekutina v žaludku se snadno rozloží. Jinak po aplikaci mám příjemný pocit.

Zanechat odpověď

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Novinky do e-mailu

Novinky do e-mailu

Připojte se k odběru našich novinek ať vám neuteče nic o alternativní medicíně.

Byl jste úspěšně přihlášen k odběru novinek :-)