Články přečtěte si o alternativní medicíně
  • 30 Dub

    Detoxikace smyslů – bran k naší mysli

    Detoxikace smyslů - sMYSLy - brány k naší MYSLy

    Proč se vůbec zabývat detoxikací smyslů?

    Detoxikace smyslů resp. smyslových orgánů je důležitá hned ze dvou důvodů. Prvním je pozitivní ovlivňování samotné fyzické stránky našeho těla a druhou je naše mentální kondice. Již v názvu tohoto článku jsem si dovolil využít moudrosti zašifrované v naší krásné mateřštině. Již na prvním stupni základních škol se děti seznamují s existencí 5ti smyslů čichu, chuti, sluchu, zraku, hmatu.

    Nejsem si však jist,  zda jim při této příležitosti pan či paní učitelka poodhalí, že ony sMYSLy mají mnoho společného nejen s naším fyzickým tělem, ale právě i s naší MYSLí. Skrze smyslové orgány přijímáme živiny, vzduch a v neposlední řadě vjemy či podněty nutné pro naše životy. Z tohoto pohledu jsou pro nás tedy důležitými branami. Stejně jako o brány středověkého hradu, který chce být bezpečným a klidným domovem pro svého pána,  je tedy nutné o ně pečovat. V následující sérii krátkých článků Vám doporučím očistné (detoxikační) postupy, které Vám pomohou při jejich opatrování.

    Celostní význam detoxikace smyslových orgánů

    Většina doporučených detoxikačních procedur zohledňuje v maximální míře celostní přístup ke zdraví. V praxi to znamená, že v rámci péče o jeden smyslový orgán jsme schopni pozitivně ovlivňovat nejen tento konkrétní orgán, ale i jiné související (napojené) orgány a samozřejmě naši mentální kondici.

    Pro lepší ilustraci celostního dopadu se podívejme na například na péči o nos, který reprezentuje čich. Pravidelnou detoxikací orgánu odpovědného za čich (tzn. nosu) zajistíme očistu nejen čelních dutin, ale odlehčíme i plicím. Plíce jsou dle tradiční čínské medicíny (TČM)  párovým orgánem k tlustému střevu, na kterém se pozitivně projeví právě jejich zvýšená kondice. Tímto bude pokryta detoxikace (nejen) smyslových orgánů na fyzické úrovni. Jak jsme si již řekli jsou k nosu přidruženy plíce, které jsou na úrovni mentální/psychické odpovědné například za následující emoce žal, beznaděj a úzkost. Pokud jim tedy odlehčíme na fyzické úrovni je velmi pravděpodobné, že nám uleví i v těchto oblastech.

    Další příklady celostního působení detoxikačních procedur na naše tělo i mysl projdeme v rámci série jednotlivých článků, které se budou zabývat vždy jedním konkrétním smyslem.

     

    Detoxikace smyslů – série navazujících článků

    Olejový výplach úst

    • Detoxikace smyslů – sluch (připravuje se)

    • Detoxikace smyslů – zrak (připravuje se)

    • Detoxikace smyslů – hmat (připravuje se)

    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).

4 komentářů

  • Věra Tesařová
    30.4.2015 Odpovědět

    Dobrý den!
    Chtěla bych vás poprosit o radu. Už přes týden mám zánět dásní a chtěla bych si dělat tu kůru, jak se v ústech převaluje slunečnicový olej. Mohl byste mi poradit, kolik minut to mám dělat, kolikrát denně a jestli to na zánět dásní pomůže?
    Předem děkuji za odpověď.
    Tesařová

    • Radek Moravec
      30.4.2015 Odpovědět

      Dobrý den, ano zvolila jste správnou proceduru. V tomto případě doporučuji proceduru opakovat 2 x denně po 15 minutách. Ráno před snídaní a večer 1 hod. po posledním jídle. Po týdnu mi dejte vědět, jak to vypadá. Pěkní dny

  • Darina Lichá
    30.4.2015 Odpovědět

    Pán Radek dobrý deň,
    zaujíma ma detoxikácia zraku, ktorú pripravujete. Ked´to už bude pripravené napíšete mi na email licha.d@seznam.cz, prosím ? Pozdravujem a všetko dobré prajem ! Darina

    • Radek Moravec
      30.4.2015 Odpovědět

      Dobrý den, Darino,
      s detoxikací zraku to není tak přímočaré jako např. v oblasti nosních dutin. V případě obtíží se zrakem musíme najít příčinu v některém z vnitřních orgánů. Mohou to být např. játra, střeva či jiný orgán. K tomuto tématu musíme přistoupit individuálně. Pokukud budete mít zájem, ozvěte se a já jsem si jist, že najdeme cestu. Klidné dny Radek

Zanechat odpověď

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Novinky do e-mailu

Novinky do e-mailu

Připojte se k odběru našich novinek ať vám neuteče nic o alternativní medicíně.

Byl jste úspěšně přihlášen k odběru novinek :-)