Články přečtěte si o alternativní medicíně
  • 19 Říj

    Účinná a příjemná solná detoxikační koupel

    Žena při detoxikační koupeli

    Relaxace při detoxikační koupeli

    Detoxikační účinky soli a solných roztoků jsou všeobecně známé. Jeden z postupů sloužící k očistě zažívacího traktu  jsem popsal v článku Shangprakshalana. Dnes se však zaměříme na jiné využití tohoto daru přírody.  Naším cílem bude k detoxikaci využít prakticky celou plochu našeho těla, abychom se tak zbavili toxických tzn. tělu neprospěšných a zatěžujících látek. Podstata procedury, kterou nazývám solná detoxikační koupel, zůstává stejná, nicméně její provedení je podstatně příjemnější a méně náročné. Zvládne ji každý, kdo je schopen vykoupat se doma ve vaně. Stejně jako v případě očisty střev využijeme osmotického efektu solného roztoku.

    A co je vlastně zač ta zázračná osmóza?

    Stručně a bez zbytečných detailů popíši jak osmóza funguje – odborníci z oboru fyziky mi věřím toto zkrácení odpustí 🙂 .

    Osmóza je pohyb molekul vody skrz  polopropustnou membránu. V našem případě budou roli polopropustné membrány plnit membrány našich buněk. Polopropustná membrána znamená, že skrze ní projdou pouze malé částice (tzn. molekule vody) zatímco velké částice (např. molekule soli) skrze ní, vzhledem ke své velikosti, projít nemohou. Osmóza je typem takzvaného pasivního transportu což znamená, že pro její fungování není nutná žádná energie – tím je zajištěno, že při vykonávání této procedury nedojde k úbytku naší energických zásob. Předpokladem pro fungování osmózy je skutečnost, že na jedné straně membrány  je vyšší koncentrace molekul vody než na straně druhé. Pokud tohoto dosáhneme začnou se molekuly vody přesouvat z prostoru s vyšší koncentrací vody (buňky našeho těla) do prostoru s nižší koncentrací vody (voda ve vaně).

    A jak tento stav zajistíme?

    Je to snadnější než by se možná zdálo. Stačí pouze na jedné straně membrány (ve vaně) zvýšit koncentraci velkých částic. V našem případě pro tento účel využijeme právě mořskou sůl, kterou nasypeme do koupele. Tím zajistíme dostatečnou koncentraci soli na jedné straně membrány, vznikne osmotický tlak, který se postará o přesun molekul vody z jedné strany buněčné membrány (z našich těl) na druhou (do tekutiny vo vaně). Zjednodušeně řečeno dojde k „vytážení“ části molekul vody z našeho těla.

    Proč je tato jednoduchá a příjemná metoda zároveň metodou detoxikační (očistnou)?

    Molekuly vody, které se přesunou z našich buněk do solného roztoku, obsahují toxické (ve vodě rozpustné) látky. Zbavením se těchto látek pomocí osmózy pomůžeme našemu tělu odstranit nepořádek bez větší energetické investice. Tím dojde ke snížení zátěže, protože naše tělo se již nemusí těmito toxickými látkami zabývat.

    A je to vůbec bezpečné?

    Samozřejmě ano 🙂 . Na první pohled se může zdát, že přesun molekul vody z těla ven je hazardem.  Tato metoda je však stejně bezpečná jako koupání v moři.  Důvodem je skutečnost, že při koupeli dosáhneme obdobné koncentrace soli jako je tomu u vody mořské. Níže se dočtete, že nekvalitní (toxickými látkami obohacené) molekule vody nahradíme kvalitnější alkalickou tekutinou.

    Jak tedy na tento detoxikační rituál?

    Je to opravdu jednoduché. Napustíme si vanu do poloviny teplou vodou. Teplota závisí na preferenci a pohodlí každého z nás. Ve vodě rozpustíme 2 kg mořské (nejlépe atlantské) soli. Jakmile se sůl rozpustí, vlezeme si do vany, ponoříme co největší část těla pod hladinu a 30 min odpočíváme. Ideální je po tuto dobu zhluboka dýchat do břicha tzn. s využitím bránice. Po uplynutí 30 minut vodu vypustíme, řádně se vysprchuje sladkou vodou, abychom z kůže odstranili sůl a opustíme koupelnu.

    Obrazek citronu jako zdroje vitaminu C

    Citron jako součást alkalizujícího nápoje

    Vzhledem k tomu, že naše tělo „ztratilo“ při osmotickém procesu část vody bude nutné ji doplnit. Toto doplnění můžeme velmi dobře využít pro alkalizaci našeho organismu, která je v dnešním překyseleném světě velmi žádoucí a prospěšná. K alkalizaci použijeme nápoj připravený z vody a citrusových plodů.

    Pro přípravu nápoje budeme potřebovat:

    • 2 velké nebo 3 střední grapefruity,

    Pozn.: Kdo nemůže grapefruity z důvodu konzumace nějakých tabletek, které se s nimi nemají rády, nahradí grapy zvýšeným množstvím pomerančů.

    • 1 velký nebo dva menší citrony,
    • pomeranče v dostatečném množství -viz postup níže,
    • 1 litr odstáté ideálně pramenité vody.

    Postup přípravy:

    1. odšťavníme / vymačkáme grapefruity a citrony,
    2. následně odšťavníme / vymačkáme tolik pomerančů, abychom získali 1 litr šťávy z citrusů,
    3. takto připravenou šťávu zředíme jedním litrem (odstáte popř. jiným způsobem chloru zbavené) připravené vody.

    Postup pití nápoje:

    Tento nápoj začneme pít 15 minut po koupeli. Pijeme vždy 1 sklenici (3dcl) každých 20 až 30 minut dokud nespotřebujete celé množství.

    Pro koho je solná koupel vhodná?

    Prakticky pro všechny jejichž zdravotní stav umožňuje koupání v moři a pití výše popsaného nápoje.

    Jakých výsledků je možné dosáhnout?

    Ve své praxi jsem se setkal například s následujícím pozitivními reakcemi mých klientů:

    • odstranění nebo zmírnění únavy a to jak na fyzické, tak na psychické úrovni,
    • zlepšení kvality spánku,
    • zlepšení kvality pokožky (ekzémy, vyrážky, akné apod.),

    Pozn.: V některých případech došlo ke krátkodobému zhoršení stavu pokožky, které bylo způsobeno právě detoxikací organismu.

    • odstranění či  snížení frekvence a intenzity bolestí hlavy a migrén.

    Co bychom měli ještě vědět?

    Frekvence opakování

    Většinou doporučuji opakovat koupel 2 krát týdně po dobu minimálně 6ti týdnů, aby se mohl projevit pozitivní efekt očistné detoxikační koupele.

    Motání hlavy

    Je možné, že se Vám při nebo po koupeli bude chvíli motat hlava. Je to normální projev při většině detoxikací. Proto doporučuji mít v průběhu koupele puštěný větrák nebo alespoň pootevřené dveře do koupelny. V průběhu koupele a při jejím dokončování např. při sprchování se pohybujte pomalu. Nejprve se posaďte a až po chvíli se postavte. Po koupeli je žádoucí relaxovat v sedě či v leže a v klidu popíjet šťávu z citrusů.

    Dopocování po koupeli

    Na tento projev se vždy u svých klientů těším :). Důvod je ten, že v tu chvíli naše buňky perfektně pochopili, jakou mají příležitost k očistě a rozhodli se ji plně využít. Většinou nenastane ihned na začátku detoxikací tzn. je nutné absolvovat 3-4 opakování. Dostavuje se 15 až 60 min po koupeli. Tělo při něm dočišťuje co započalo při rituálu samotném. Zatím vždy bylo provázeno příjemnou únavou, která motivovala dotyčnou bytost k relaxaci a poklidnému popíjení citrusové šťávy.

    Zohledněte svůj aktuální zdravotní stav

    Před aplikací zvažte vždy svůj aktuální zdravotní stav. Ještě se mi v mé praxi nestalo, že by někdo tuto koupel špatně snášel, nicméně vše je jednou poprvé a může se to stát. Proto se vždy sami sebe zeptejte, zda jste v dostatečně dobré kondici. Při pochybnostech se poraďte se svým lékařem či léčitelem.

    Přeji Vám všem, aby i tato očista přispěla jako další nášlapný kámen na cestě ke zdraví.

    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).

7 komentářů

  • Alena Zachová
    19.10.2015 Odpovědět

    Dobrý den,
    byla mi doporučena tato detoxikační koupel – je podle Vás vhodná i v případě, že podstupuji léčbu chemoterapií?

    Děkuji předem za odpověď,
    Alena Zachová

    • Radek Moravec
      19.10.2015 Odpovědět

      Dobrý den, Aleno,

      děkuji za Váš dotaz. Vzhledem k osmotickému efektu je tato koupel skutečně hodně detoxikační. Bohužel nepíšete, kdo Vám její aplikaci doporučil. Byl to Váš ošetřující lékař? Pokud ne, pak bych aplikaci konzultoval i s ním.

      Můj pohled je následující:
      Chemoterapie jako taková, je pro organismus značnou zátěží. Jakákoli detoxikace (a solné koupele k nim patří) je taktéž pro organismus zatěžující a to z toho důvodu, že k odplavení (zbavení se) toxických látek spotřebuje tělo část své vitální energie. Shrnuto a podtrženo: při souběžné chemoterapii a jakékoli detoxikaci dojde k dvojímu zatížení. Z tohoto důvodu doporučuji maximální opatrnost.

      Nevím v jaké jste aktuálně kondici a neznám ani Vaši zdravotní historii. Mé doporučení by spíše bylo souběžně s chemoterapií podpořit vitální energii nějakou jinou alternativní metodou např. autopatií nebo homeopatií. Zaměřit se na správnou zásadotvornou stravu a tím tělu pomoci dobře zvládnout chemoterapii. Jakmile bude chemoterapie za Vámi, pak budou právě postupné a opatrné detoxikace na místě. Na řadu mohou přijít, právě i koupele.

      Přeji Vám hodně sil a zdaru na Vaší cestě a pokud budete mít další dotazy, tak se ozvěte.

      Srdečně

      Radek Moravec

  • Věrka
    19.10.2015 Odpovědět

    Dobrý den může solnou koupel absolvovat i 10lete dítě? mělo rakovinu a ted se mu dělají nebezpečné znaminka a cysty..děkuji za odpověď

    • Radek Moravec
      19.10.2015 Odpovědět

      Srdečně Vás zdravím, Věro,
      na nějakou komplexnější odpověď mám málo informací, nicméně postupoval bych takto. Pokud má malá bytost dostatek energie tzn. není příliš unavena, velmi opatrně bych solnou koupel vyzkoušel. Velmi opatrně znamená, že bych použil pouze 1 kg a trvání koupele bych nedělal na začátku delší než 15 min. Podstatný je následný příjem tekutin, který v článku popisuji. Po koupeli bude dítě pravděpodobně unavené. Pokud se tak stane, pak bych ani množství ani délku koupele neměnil a to do doby, kdy únava nebude po koupeli následovat. Frekvenci bych na začátek volil každý 3tí den. Řiďte se však Vaší intuicí a nikam nespěchejte. Koupel sama osobě nebezpečná není. Náročné pro tělo může být pouze to, že na něj budeme moc tlačit a toxických látek bude v jeden okamžik příliš. Paralelně bych doporučil sledovat pH ranní moči a sliny a hodnoty zaznamenávat. Bude to pro Vás identifikátor vývoje.
      Pokud budete potřebovat další informace kontaktujte mne na radek.moravec@krizovatkyzdravi.cz.

      Přeji Vám vše dobré

      Radek

  • Roman
    19.10.2015 Odpovědět

    Dobrý den,
    můžu poprosit o nějaký odkaz na tu atlantskou sůl, kterou doporučujete?
    Případně je možné použít i levnější obyčejnou sůl kuchyňskou?
    A jakou teplotu by měla mít voda, aby byla detoxikace co nejúčinnější?

    Děkuji za odpověd, čánek je ale koukám staršího data, bylo by možné v případě odpovědi poslat upozornění na email?

    • Radek Moravec
      19.10.2015 Odpovědět

      Dobrý den, Romane, omlouvám se za pozdní reakci, ale nestíhal jsem pečovat o v tomto náročném období o dotazy na webu. Co se týká soli, tak rozhodně doporučuji mořskou sůl, která má žádoucí vlastnosti. Naprosto stačí obyčejná z jakéhohokoli supermarketu jejíž cena se pohybuje kolem 20 Kč/kg. Co se týká účinosti, tak platí, že čím tepleší voda tím větší osmotický tlak tzn. větší detoxikační efekt. Koupel má být však příjemná tzn. ani s teploto to nedoporučuji přehánět:-). Klidné dny

  • Radek Moravec
    19.10.2015 Odpovědět

    testovací odpověď

Zanechat odpověď

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Novinky do e-mailu

Novinky do e-mailu

Připojte se k odběru našich novinek ať vám neuteče nic o alternativní medicíně.

Byl jste úspěšně přihlášen k odběru novinek :-)