Články přečtěte si o alternativní medicíně
  • 03 Dub

    Hubnutí – cíl nebo vedlejší efekt?

    Hubnutí – snad na žádné jiné téma v oblasti lidského zdraví nebylo napsáno více článků, odborných prací a knih. I přes nespočet zaručených postupů a astronomických finančních investic do výzkumu a vývoje rozličných léků a doplňků stravy se naše společnost stále více potýká s nadváhou a obezitou, prostě se nám hubnutí nedaří. Statistiky v ČR jsou v tomto ohledu dostatečně výmluvné:

    • více než 50 % české populace ve středním věku zápolí s nadváhou,
    • obezitou je zasaženo 25 % žen a 22 % mužů.

    Proč je tomu tak?

    Velmi pravděpodobně je to tím, že nadváhou či obezitou netrpí žádná „statistická jednotka“, ale unikátní lidská bytost, a objevit zaručený lék či doplněk stravy, který by byl dostatečně univerzální, aby fungoval pro větší skupinu nesourodých bytostí, je prakticky nemožné. Promiňte, možné to je. Zvláště když je takový produkt podpořen zajímavým obalem a ještě zajímavější reklamou, ve které nás osloví usměvavý model či modelka, jejichž příběh je v jistých aspektech tolik podobný tomu našemu.

    Skutečnost je však jiná. Chceme-li v této oblasti zaznamenat dlouhodobé úspěchy, musíme se zaměřit na konkrétní osobu, její aktuální stav, problémy, kterým ve svém každodenním životě čelí, její životní styl apod.

                     Zapomeňme tedy, prosím, jednou provždy na statistiky, kilogramy, centimetry a převezměme plnou odpovědnost za náš zdravotní stav, v rámci něhož je hmotnost sama o sobě pouze jedním, nikoli však jediným, ukazatelem. Pro začátek této cesty Vám nabízím k zamyšlení 5 obecných doporučení.

    1. Doporučení – Věnujte pozornost tomu co, kdy a proč jíte

    Prvním doporučením je pravidlo vypadající na první pohled velmi banálně, nicméně osobně jej pokládám za opravdu stěžejní. Většina dnešní populace věnuje více pozornosti tomu, jaké palivo nalévá do svého plechového miláčka, než tomu, CO vpravuje formou stravy do svého těla. Otázka KDY, tedy načasování, frekvence a rozestupy mezi jídly, je stejně důležitá jako samotný obsah potravin. Otázka PROČ, resp. odpověď na ni je pro naši společnost velmi specifická – každý den se potkávám s lidmi, kteří si začínají uvědomovat, že velmi často jedí z jiných důvodů, než je samotný přísun energie. Mezi nejčastější důvody patří zejména stres, odměňování se, společenská nutnost (např. obchodní obědy, večeře apod.)

    1. Doporučení – Nastavte si ve svém stravování řád

    Jakmile si na základě prvního doporučení uvědomíme veškeré aspekty příjmu naší potravy, většinou zjistíme, že v nich panuje nesoulad a chaos. Naším cílem by tedy mělo být nastolení prospěšného řádu, tzn. identifikace prospěšných potravin (včetně způsobu jejich úpravy), které odpovídají našim fyzickým i psychickým potřebám, a jejich zařazení do našeho životního rytmu. Z toho plyne, že slovo DIETA je v tomto smyslu třeba brát jako nastavení prospěšného řádu našemu stravování nikoli jako zavedení nežádoucích omezení.

    1. Doporučení – Stanovte si cíl

    Jako u každé činnosti, je i v tomto případě vhodné stanovit si cíl, kterého chceme dosáhnout. Tímto cílem by však neměly být ony kilogramy či centimetry, ale například doba, po kterou budeme výše uvedený řád dodržovat. Tibetští mniši často aplikují tzv. pravidlo 21. Podle jejich zjištění se každý nový zvyk „zabydluje“ v našem životě právě 21 dní. Pokud toto období vytrváme, stane se nový zvyk naší součástí a můžeme z něj dlouhodobě těžit.

    1. Doporučení – Buďte se sebou trpěliví

    Snad každý, kdo se pokusil o změnu svých stravovacích návyků, se dostal do situace, kdy porušil nastavený řád. Lidská psychika vezme velmi často toto zaškobrtnutí za ideální výmluvu, po jejímž přijetí se již nemusíme k nastavenému řádu vrátit. Většinou je tento stav doprovázen pocitem viny a hlas v naší mysli nás velmi často podpoří např. větou: „Stejně to nemá cenu, vždyť to zase nevydržím.“ A to je právě ta správná chvíle, kdy můžeme (a pro své vlastní dobro máme) pořádně zatřást svou dosavadní realitou. Doporučuji Vám znovu se odhodlejte a znovu začněte dodržovat, co jste si předsevzali. Nevadí, že jste zakopli a upadli. Vstaňte a jděte dál. Po pár takovýchto zážitcích zjistíte, čeho všeho jste schopni a jak hodně jste posílili nejdůležitější sval Vaší bytosti – víte jak se jmenuje? DISCIPLÍNA. Ten, po jeho vytrénovaní, můžete – na rozdíl od jiných svalů – použít úplně na všechnoJ.

    1. Doporučení – Pravidelně čistěte svůj organismus

    Pátým doporučením je pravidelná očista organismu. Toto doporučení by se dalo shrnout do věty: Nedává valný smysl vhánět čistou vodu do zaneseného porubí. Důvodem pro čištění našeho organismu (tzv. detoxikaci) je skutečnost, že naše tělo není v případě zanesení schopno efektivně nakládat s živinami, které v potravě přijímáme. Stejně tak nemůžeme očekávat, že se v takovémto stavu zdárně popereme s nadváhou či obezitou. Naše tělo bylo obdařeno soustavou velmi kvalitních čističek. Těmito čističkami jsou zejména tlusté střevo, játra a ledviny. Je samozřejmé, že i tyto čističky, stejně jako např. čističky odpadních vod, potřebují péči odpovídající zátěži, které jsou vystaveny. Cílem čištění organismu je pomoci tělu zbavit se nahromaděných škodlivin a obnovit životní energii a rovnováhu.

    Je samozřejmě nutné si uvědomit, že každá detoxikační procedura musí být provedena s dokonalou znalostí jak procesu samotného, tak například jeho kontraindikací. Z těchto důvodů doporučuji svěřit se do rukou zkušeného terapeuta, který Vám bude průvodcem jak při sestavení Vašeho nového stravovacího řádu, tak i při procesu detoxikace.

    Pokud se rozhodnete dodržovat tato doporučení, buďte si jisti, že dosáhnete něčeho mnohem většího, než je pouhá redukce hmotnosti. Odměnou Vám bude obnova Vašeho zdraví, energie a nastolení harmonie ve Vašem těle a mysli.

    [spider_facebook id=“3″]

    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).

0 komentářů

Zanechat odpověď

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Novinky do e-mailu

Novinky do e-mailu

Připojte se k odběru našich novinek ať vám neuteče nic o alternativní medicíně.

Byl jste úspěšně přihlášen k odběru novinek :-)