• Addisonova nemoc

    Obrázek s umístěním nadledvin

    Umístění nadledvin

    Addisonova nemoc – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Nedostatečnost kůry nadledvin projevující se nedostatkem jejich hormonů, zejména glukokortikoidů. Vzniká při poškození nadledvin, například autoimunitním procesem, vzácněji tuberkulózou. Nadledviny hrají důležitou roli při přežití, protože zajišťují neustálou adaptaci organismu měnícím se podmínkám.

    Addisonova nemoc – Psychosomatický popis

    Tato choroba nás může potkat, když si myslíme, že jsme si nevybrali správně nebo se nevydali správným směrem. Pak ustane sekrece dřeně nadledvin a ani kůra tuto ztrátu nenahradí, protože přestane produkovat kortizon, což se projeví velkou únavou. Úkolem únavy je přimět nás se zastavit (zvlášť když máme dojem, že bezcílně pobíháme všemi směry), abychom mohli nalézt správnou cestu. Jakmile ji najdeme, můžeme opět vyvíjet aktivitu a kortex nadledvin obnoví svou činnost. Správnou cestou je cesta duševního klidu, díky němuž se můžeme vydat dál.

    Lidská bytost postižena Addisonovou chorobou by si měla položit následující otázky:

    1. Nepochybuji o směru, který jsem si zvolil/a?
    2. Nechci se ve skutečnosti vydat jiným směrem?
    3. Obavám se toho, že směr, který případně zvolím, nebude opět tím správným?

     

    Vyplňte email a stáhněte si zdarma kartu nemoci
    • Chci PDF

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    celerceler 500g
    červená řepačervená řepa 500g
    hlávkový saláthlávkový salát 500g

    Doporučené vitamíny

    Brázek se všemi vitamíny

    C

    Doporučené minerály

    Všechny minerály - obrázek

    Vápník

    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).