• Alergie (přecitlivělost)

    Můž trpící pylovou alergií

    Pylová alergie

    Alergie – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Stav přecitlivělosti a nepřiměřené reakce organismu na určitou běžně se vyskytující látku – Alergen (pyl, prach, peří, srst, potraviny, léky aj.). Podstatou alergie je porucha řízení imunitního systémuve vedoucí k nadměrným, neadekvátím reakcím.

    Alergie – Psychosomatický popis

    Alergie je přehnaná reakce na některou látku z našeho okolí, kterou označil náš imunitní systémem za nepřítele. Organismus alergika podlehne horečnému zbrojení a stále rozšiřuje okruh svých protivníků. Prohlašuje za nepřítele stále více látek, a proto čím dál usilovněji zbrojí a bojuje. Alergik má problém s vlastní agresivitou, kterou ovšem u sebe nerozeznává, a proto ji ani většinou neprožívá. V tomto případě mluvíme o potlačeném psychickém aspektu.

    U alergika klesla agrese z vědomí do těla a nyní v něm zuří: střídá se obrana a útok. Je známo, jak úzce vždy souvisí agrese se strachem. Bojujeme vždy pouze proti tomu, čeho se bojíme. Když podrobněji zkoumáme „oblíbené“ alergeny, většinou brzy zjistíme, jaké oblasti života nahánějí dotyčnému alergikovi tak velkou hrůzu.

    Lidská bytost postižena Alergií by si měla položit následující otázky:

    1. Proč nestrpím svou agresi ve vědomí, proč ji nutím, aby pracovala uvnitř mého těla?
    2. Z kterých oblastí života mám takový strach?
    3. Na která témata odkazují mé alergeny?

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotkakarotka 500g
    karotka + červená řepa + okurkakarotka 300g
    červená řepa 100g
    okurka 100g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g

    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).