Arterioskleróza

Arterioskleróza – usazování cholesterolu v tepnách
Arterioskleróza – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Jedná se o tvrdnutí, ztrátu pružnosti tepen. Dle některých zdrojů je způsobena nedostatkem organického a nadbytkem anorganického vápníku v potravě. Tím ztrácí krevní cévy elasticitu a sráží se v nich krev. Usazeniny anorganického vápníku promění elastickou cévní stěnu v tvrdé potrubí. Arteriosklerózu velmi často provází usazování tuků (cholesterolu) na vnitřních stěnách arterií. Arterioskleróza postihu nejčastěji srdeční tepny (koronární aterom), aortu, cévy dolních končetin, tepny ledvin a mozku.
Arterioskleróza – Psychosomatický popis
Emocionální napětí, jež způsobuje arteriální hypertenzi, může vést k poškození tepen a ke vzniku malých otvorů či trhlin. Tělo reaguje zvyšováním produkce cholesterolu, který slouží k jejich ucpání. Pokud je napětí (vnější i vnitřní) příliš časté, je proces usilující o uzavření dutin stále častěji aktivován a dochází k dalšímu usazování cholesterolu, jenž přispívá k tvorbě destiček ateromu.
Lidská bytost postižena Arteriosklerózou by si měla položit následující otázky:
- Pokládám život za boj?
- Nedusím v sobě lítost, která mě trápí?
- Neskrývám tajemství, které jsem nikdy nikomu neřekl/a?
- Jak bych se mohl/a osvobodit od těchto emocí, které mi brání vychutnávat plně život?
You have Successfully Subscribed!
Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:
- Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
- Ideální je konzumovat čerstvě vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
- Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
- Pro přípravu šťávy doporučuji využít pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
- Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
- Odstup o příjmu jiných potravin:
- minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
- minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.
Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).
O autorovi
Radek Moravec
Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).