Artritida
Artritida – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Artritida je zánět kloubu. Projevuje se otokem, někdy zčervenáním, bolestí, omezením pohybu, přičemž ne vždy jsou všechny příznaky přítomny. Rozdělujeme Monoartritidu – zánět jednoho kloubu a Oligoartritidu – zánět více kloubů. Některé zdroje popisují příčinu vzniku artritidy usazeninám anorganického vápníku v chrupavkách kloubů jakožto následek nadměrné konzumace koncentrovaných sacharidů.
Artritida – Psychosomatický popis
Pokud zánět postihuje hrudní obratle souvisí onemocnění často pocity méněcennosti a potřebou citové opory. Pokud zasáhne klouby mezi křížovou a kyčelní kostí, může jít o pocit méněcennosti se sexuálním kontextem. Infekční artritidy souvisejí často s pocitem ponižování nebo nerespektování někým, kdo pro nás představuje autoritu. Revmatoidní artritida často souvisí s nepružným myšlením, protože se neakceptuji nebo jsem příliš náročný/á k sobě i k ostatním. Tento nedostatek pochopení či tolerance k sobě i k okolí může vést ke snižování vlastní osoby a ke kritizování ostatních.
Lidská bytost postižena Artritidou by si měla položit následující otázky:
- Řekl mi někdy někdo, že za nic nestojím?
- Počítal jsem někdy s podporou svých blízkých, abych se mohl prosadit, a když jsem ji nedostal vyvodil jsem z toho, že nemám žádnou cenu?
- Necítím se ponižovaný někým, kdo pro mne představuje autoritu?
- Necítil/a jsem se obětí kontrol, zneužívání nebo manipulace ze strany jiných osob?
- Nevede mně hněv nebo vzpoura k tomu, abych odmítal/a dát za pravdu určité osobě nebo situaci?
- Mám tendenci se kritizovat?
- Mám tendenci se srovnávat s jinými a znevažovat sebe sama?
You have Successfully Subscribed!
Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:
- Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
- Ideální je konzumovat čerstvě vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
- Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
- Pro přípravu šťávy doporučuji využít pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
- Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
- Odstup o příjmu jiných potravin:
- minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
- minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.
Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).
O autorovi
Radek Moravec
Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).