Astma

Porovnání bronchiálních trubic
Astma – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Onemocnění dýchacího ústrojí, charakterizované záchvatovitou dušností v důsledku náhlého zúžení průdušek a průdušinek (bronchiospasmus), otoku nebo bronchiální hypersekrece.
Astma – Psychosomatický popis
Dusit nás mohou situace, ze kterých nevidíme východisko, které nás drží tak říkajíc „pod krkem„, což se může týkat i dluhů, přemíry práce, příliš velké odpovědnosti nebo přílišného množství úkolů k vyřízení, což v nás může vyvolat pocit, že jsme „na konci s dechem„. Můžeme být rovněž závislí na náklonnosti druhých. Astmatická krize se pak stává prostředkem k upoutání jejich pozornosti, o níž si myslíme, že ji potřebujeme k životu. Taková strategie nám však milované bytosti spíše vzdaluje, než aby je přibližovala. Takovýto postup volí dítě v nás, nikoli dospělý. Astma může konečně pramenit také z pocitu viny, že žijeme. Vždy, když se cítíme šťastní nebo zažíváme nějakou radost, přijde astmatický záchvat, aby nás o tuto radost připravil.
Lidská bytost postižena Astmatem by si měla položit následující otázky:
- Co nebo kdo mě dusí?
- Mám ze svých astmatických krizí nějaké výhody?
- Je možné, že se dusím, protože se nedovedu vyrovnat se svou citovou samostatností
- Je možné, že se dusím, protože si myslím, že potřebuji pozornost druhých, abych mohl/a žít?
You have Successfully Subscribed!
Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:
- Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
- Ideální je konzumovat čerstvě vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
- Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
- Pro přípravu šťávy doporučuji využít pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
- Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
- Odstup o příjmu jiných potravin:
- minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
- minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.
Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).
O autorovi
Radek Moravec
Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).