• Astma

    Porovnání  bronchiálních trubic

    Porovnání bronchiálních trubic

    Astma – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Onemocnění dýchacího ústrojí, charakterizované záchvatovitou dušností v důsledku náhlého zúžení průdušek a průdušinek (bronchiospasmus), otoku nebo bronchiální hypersekrece.

    Astma – Psychosomatický popis

    Dusit nás mohou situace, ze kterých nevidíme východisko, které nás drží tak říkajíc „pod krkem„, což se může týkat i dluhů, přemíry práce, příliš velké odpovědnosti nebo přílišného množství úkolů k vyřízení, což v nás může vyvolat pocit, že jsme „na konci s dechem„. Můžeme být rovněž závislí na náklonnosti druhých. Astmatická krize se pak stává prostředkem k upoutání jejich pozornosti, o níž si myslíme, že ji potřebujeme k životu. Taková strategie nám však milované bytosti spíše vzdaluje, než aby je přibližovala. Takovýto postup volí dítě v nás, nikoli dospělý. Astma může konečně pramenit také z pocitu viny, že žijeme. Vždy, když se cítíme šťastní nebo zažíváme nějakou radost, přijde astmatický záchvat, aby nás o tuto radost připravil.

    Lidská bytost postižena Astmatem by si měla položit následující otázky:

    1. Co nebo kdo mě dusí?
    2. Mám ze svých astmatických krizí nějaké výhody?
    3. Je možné, že se dusím, protože se nedovedu vyrovnat se svou citovou samostatností
    4. Je možné, že se dusím, protože si myslím, že potřebuji pozornost druhých, abych mohl/a žít?

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    citron s křenemkřen 100g
    citron 1 ks
    karotka + celer + ředkvičkakarotka 250g
    celer 150g
    ředkvička 100g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g


    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).