Bolesti hlavy
Bolesti hlavy – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Bolest hlavy – cefalea je nejčastěji způsobena změněnou reaktivitou hlavových cév, která souvisí nejčastěji s psychickým napětím. Často bývá přenášena i z krční páteře.
Bolesti hlavy – Psychosomatický popis
Naše hlava obsahuje centrální počítač, který nám umožňuje vstupovat do kontaktu s hmotným světem. Receptory jsou smyslové orgány. Hlava reprezentuje naší samostatnost. Prostřednictvím našeho obličeje také naši individualitu a spiritualitu, neboť obsahuje horní centra energie (horní čakry). Bolesti hlavy mou mít mnohé příčiny. Mohou být krátkodobé, kdy bývá příčinou hyperaktivita myšlenek nebo nadměrné napětí, kdy se snažíme vše pochopit, vše kontrolovat či najít řešení pro vzniklý problém. Ve většině případů je však příčinou bolesti hlavy strach, zejména z toho, co se vymyká naší kontrole. Pravidelně se vracející bolesti hlavy mohou souviset s nějakou událostí v minulosti, kdy jsme se cítili jako zajatci nebo v nebezpečí. Dále mohou bolesti hlavy souviset s pocitem viny, kdy cítíme odpovědnost za něčí trápení. Bolesti hlavy přecházející v migrénu souvisejí nejčastěji se strachem či nejistotou.
Lidská bytost postižena bolestmi hlavy by si měla položit následující otázky:
- Co my nyní přináší nejistotu nebo ve mně vytváří napětí?
- Mívám někdy pocit, že když nesplním, co ode mne ostatní očekávají, možná mne zavrhnou?
- Čeho se bojím, čím jsem ohrožen/a?
You have Successfully Subscribed!
Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:
- Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
- Ideální je konzumovat čerstvě vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
- Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
- Pro přípravu šťávy doporučuji využít pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
- Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
- Odstup o příjmu jiných potravin:
- minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
- minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.
Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).
O autorovi
Radek Moravec
Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).