• Břišní kolika

    Obrázek - Břišní kolika

    Záchvat břišní koliky

    Břišní kolika – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Břišní bolest útrobního typu, pro níž je typický vlnovitý průběh s kolísáním intenzity (mnohdy krutá bolest je vystřídána úlevou). Bolest nemá zcela přesnou lokalizaci a zmírňuje ji teplo. Bolest způsobují spasmy (silné stahy) hladkých svalů ve stěnách orgánů, které se snaží překážku vytlačit. Příčinou mohou být dále nemoci trávicího traktu, gynekologické, urologické nemoci anebo srůsty.

    Břišní kolika – Psychosomatický popis

    Bolesti se stupňují s intenzitou způsobovanou kontrakcemi. Bývají výsledkem stresu nebo napětí, které prožíváme, když se chceme zalíbit, či ze strachu, že se nezalíbíme svým blízkým nebo zaměstnavateli.

    Břišní kolika u nemluvněte

    Je zajímavé, že kojené děti mají koliky jen zřídka, ale u dětí vyživovaných uměle jsou častější. Hypotéza, že je tento stav způsoben vzduchem v dudlíku, nebyla potvrzena. Příčinou bude nejspíše absence kontaktu kůže matky s novorozencem. Koliky mívají často děti úzkostných matek – dítě totiž vycítí matčinu nervozitu a cítí se méně bezpečně.

    Břišní kolika u dítěte

    Souvisí se strachem z reakce jednoho z rodičů, že se bude zlobit, bude dítě hubovat popřípadě jej potrestá.

    Lidská bytost postižena Břišní kolikou by si měla položit následující otázky:

    1. Co je příčinou mého napětí?
    2. Netrpí mé dítě nedostatkem bezpečí?

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotka + červená řepa + okurkakarotka 300g
    červená řepa 100g
    okurka 100g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g

    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).