• Duševní choroby

    Obrázek - Deprimovaný muž na lavičce

    Deprimovaný muž na lavičce

    Duševní choroby – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Neuróza

    Neuróza je funkční duševní poruchou bez klinického nálezu na mozku tzn. jedná se o poruchu osobnosti bez organické léze. V případě neurózy si je postižený svých obtíží vědom. Rozlišujeme následující druhy neuróz:

    • hysterickou
    • obsedantní
    • anxiózní (úzkostnou)
    • fobickou
    • akutní
    • neurastenii
    • psychoneurózu

    Psychóza

    je těžká duševní nemoc. Na rozdíl od neurózy si není postižený svých obtíží vědom a je přesvědčen, že problémem jsou ti druzí, kteří mu neustále vytvářejí těžkosti. Nemocný ztrácí kontakt se realitou, kterou jinak vnímá, jinak ji hodnotí, a jinak se proto chová. Tato ztráta kontaktu souvisí s halucinacemi a bludy, pod jejichž vlivem se nemocný může dopouštět pro okolí zcela nepochopitelných činů. Psychotikovi, který se však nepovažuje za duševně nemocného nemá „náhled“, připadají zcela v souladu s jeho vnímáním světa. Příčina psychózy je většinou neznámá, zřejmě spočívá v odchylných biochemických pochodech v mozku, poruše neurotransmiterů apod. „vnitřní“, endogenní psychóza. V některých případech může být psychóza vyprovokována chemickými látkami, např. drogami toxická p., nebo způsobena jiným známým onemocněním mozku. Průběh endogenní p. je chronický, někdy se střídají období s různě rozvinutými příznaky.

    Rozlišujeme následující druhy psychóz:

    • Bipolární afektivní porucha čili maniodepresivní psychóza
    • Schizofrenie
    • Paranoia

    Duševní choroby – Psychosomatický popis

    Jedná se příliš široké téma, které je nutné analyzovat vždy individuálně.

    Lidská bytost postižena duševní chorobou by si měla položit následující otázky:

    Jedná se příliš široké téma, které je nutné analyzovat vždy individuálně.

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotkakarotka 500g
    karotka + celerkarotka 300g
    celer 200g
    karotka + červená řepa + okurkakarotka 300g
    červená řepa 100g
    okurka 100g
    karotka + hlávkový salátkarotka 350g
    hlávkový salát 150g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g

    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).