• Furunkl

    Obrázek - Furunkl

    Furunkl

    Furunkl – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Furunkl neboli nežit. Hnisavé onemocnění kůže, při němž zhnisá celý vlasový míšek a jeho okolí. Nebezpečné jsou furunkly obličeje (zejména na horním rtu), které zvláště při nešetrné manipulaci ohrožují postiženého přestupem infekce na mozkové splavy s možnou trombózou a infekcí mozku. Opakované objevování furunklů je spojováno s nižší imunitou a cukrovkou.

    Některé zdroje uvádějí, že existuje souvislost mezi furunkly a znečištěním krve toxickými látkami.

    Furunkl – Psychosomatický popis

    Často souvisí s hněvem. Musíme však přihlížet k místu na těle, kde se furunkl objevil.

    Lidská bytost postižena furunklem by si měla položit následující otázky:

    Furunkl na hýždích

    1. Nepociťuji hněv, protože mám pocit, že nejsem na správném místě, a že nedělám, co bych chtěl doopravdy dělat?

    Furunkl na stydkých pyscích

    1. Nehněvám se na svého sexuálního partnera?

    Furunkl na zádech

    1. Neštve mně vědomí, že musím dělat všechno sám?

    Furunkl na obličeji

    1. Neurazil mne někdo natolik, že jsem se hodně hněval/a?

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotka + červená řepa + okurkakarotka 300g
    červená řepa 100g
    okurka 100g
    karotka + hlávkový salát + špenátkarotka 250g
    hlávkový salát 150g
    špenát 100g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g

    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).