• Gastritida

    Obrázek - žaludek

    Žaludek

    Gastritida – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Gastritida neboli zánět žaludku. Rozdělujeme na akutní a chronickou gastritidu.

    Akutní gastritida

    Vzniká většinou jako součást infekce nebo následkem dietní chyby. Často je spojena se střevními projevy. Bývá provázena častou nevolností, zvracením a průjmy.

    Chronická gastritida

    Je onemocnění, které lze zjistit jen histologicky (biopsie při gastroskopii). Nemá typické příznaky a může probíhat zcela bezpříznakově. Rozlišuje se několik typů. Typ A je autoimunitní g. spojená s nedostatečnou tvorbou žaludeční kyseliny. Typ B je antrální g. vznikající v souvislosti s existující infekcí. Typ C je chemická g., která vznikla jako důsledek kontaktu žaludeční stěny s chemickými látkami.

    Gastritida – Psychosomatický popis

    Bývá často spojen s hněvem, protože se necítíme respektováni nebo pokládáme situaci v níž se nacházíme za nespravedlivou. Dále bývá výsledkem radikálního odmítání situace, kterou nemůžeme akceptovat. Jde o situace, kdy se cítíme zrazeni, využiti, zadržováni, ohrožováni, v nebezpečí atd.

    Lidská bytost postižena Gastritidou by si měla položit následující otázky:

    1. Jakou situaci nemohu zvládnout, a vyvolává ve mně velký hněv?
    2. Co jsem tolik zavrhoval/a?
    3. Co mně zasáhlo v hloubi mé bytosti?

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotka + červená řepa + okurkakarotka 300g
    červená řepa 100g
    okurka 100g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g
    špenátšpenát 500g

    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).