• Gynekologické výtoky

    Žena s gynekologickými obtížemi

    Žena s gynekologickými obtížemi

    Gynekologické výtoky – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Většinou se jedná o důsledek zánětlivé reakce bakteriálního původu. Častou příčinou bývají např. bakterie Candida albicans, plísně, chlamydie, mycoplasma, streptokok aj.

    V některých případech mohou zánět způsobit i některá antibiotika nebo hormonální antikoncepce. Náchylnější k jeho vzniku jsou ženy s diabetes, s oslabenou imunitou a také s hormonální nerovnováhou. Záněty se často objevují v těhotenství nebo v průběhu menopauzy.

    Výtoky bývají mléčně bílé, žluté nebo i nazelenalé barvy a v některých případech i nepříjemně zapáchají.

    Gynekologické výtoky – Psychosomatický popis

    Vagina, které je s gynekologickými výtoky spojena představuje ženský princip. Jedná se místo, kde se spojuje mužská a ženská energie. Gynekologické výtoky jsou z tohoto pohledu komunikačním nástrojem, který nutí ženu zamyslet se nad svým sexuálním životem popř. nad partnerem (či partnery), kteří patří do jejího života.

    Žena postižená gynekologickými výtoky by si měla položit následující otázky:

    1. Jsem spokojena ve svém partnerském/sexuálním životě?
    2. Netoužím po změně, či po větším naplnění mého ženského principu?
    3. Čeho se mé tělo chce přeneseně zbavit pomocí gynekologických výtoků?


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    citron s křenemkřen 100g
    citron 1 ks
    karotka + celer + petrželkarotka 300g
    celer 150g
    petržel 50g
    karotka + celer + petržel + špenátkarotka 320g
    celer 20g
    petrřel 60g
    špenát 100g
    karotka + celer + ředkvičkakarotka 250g
    celer 150g
    ředkvička 100g
    karotka + červená řepa + okurkakarotka 300g
    červená řepa 100g
    okurka 100g
    karotka + petrželkarotka 400g
    petržel 100g
    karotka + ředkvičkakarotka 350g
    ředkvička 150g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g


    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).