• Hluchota (surditas)

    Obrázek - hluchota

    Hluchota

    Hluchota (surditas) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Hluchota je těžká porucha až ztráta sluchu znemožňující příjem zvukových informací. Postihuji jedno nebo obě uši. Rozlišujeme převodní poruchu sluchu a percepční poruchu sluchu.

    Převodní porucha sluchu

    Je porucha převodu sluchu ze zevního na vnitřní ucho obvykle ve středním uchu. Pacient slyší lépe vysoké tóny než nízké. Některé zdroje uvádějí, že tato obtíž je způsobena nahromaděním hlenů ve zvukovodech.

    Percepční porucha sluchu

    Je porucha vlastního vnímání zvuku ve vnitřním uchu, sluchovém centru nebo v mozku.

    Hluchota (surditas) – Psychosomatický popis

    Hluchota většinou souvisí s tím, že se uzavřeme tomu, co nechceme slyšet. Je možné, že nechceme slyšet kritiky, pomluvy, stížnosti, obvinění atd. Můžeme se též uzavřít, abychom se nedali ovlivnit nebo svést z cesty k tomu, k čemu jsme se rozhodli. Můžeme se uzavřít, abychom se chránili před trápením nebo abychom nebyli naštvaní na někoho, kdo nám svými řečmi zavdává důvod k hněvu.

    Lidská bytost postižena hluchotou by si měla položit následující otázky:

    1. Co nechci slyšet?
    2. Jaké kritiky, pomluvy, stížnosti či obvinění jsem slýchával/a?
    3. Nesnaží se mne někdo odradit od cesty, kterou jsem si vybral/a?

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    citron s křenemkřen 100g
    citron 1 ks
    karotka + celer + petrželkarotka 300g
    celer 150g
    petržel 50g
    karotka + celer + ředkvičkakarotka 250g
    celer 150g
    ředkvička 100g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g

    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).