Hodgkingova nemoc
Hodgkingova nemoc – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Hondkingova nemoc neboli Hodgkingův lymfom – maligní (zhoubné) onemocnění lymfatických (mízních) uzlin. Projevuje se obvykle jejich nebolestivým zduřením (často na krku, ale i v hrudní či břišní dutině), teplotami, pocením, hubnutím, snížením odolnosti. Vyskytuje se o něco častěji u mužů a má dva věkové vrcholy mládí a období po 50. roce.
Je nutná detoxikace a nastavení správných dietetických opatření. Následně může dojít ke zlepšení projevů této choroby.
Hodgkingova nemoc- Psychosomatický popis
Příčinou bývá obava či strach z prohry, přístup k životu jakožto k boji, ve kterém je člověk ke všemu osamělý.
Lidská bytost postižena Hodgkingovou nemocí by si měla položit následující otázky:
- Nemám strach z prohry, když neuspěji v boji za to, co mi po mém soudu právem náleží?
- Nemám pocit, že můj život je boj?
- Nemám pocit, že nemám v boji či zápase, který mně čeká, žádnou podporu?
You have Successfully Subscribed!
Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:
- Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
- Ideální je konzumovat čerstvě vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
- Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
- Pro přípravu šťávy doporučuji využít pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
- Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
- Odstup o příjmu jiných potravin:
- minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
- minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.
Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).
O autorovi
Radek Moravec
Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).