• Hodgkingova nemoc

    Obrázek - Lymfatický systém

    Lymfatický systém

    Hodgkingova nemoc – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Hondkingova nemoc neboli Hodgkingův lymfom – maligní (zhoubné) onemocnění lymfatických (mízních) uzlin. Projevuje se obvykle jejich nebolestivým zduřením (často na krku, ale i v hrudní či břišní dutině), teplotami, pocením, hubnutím, snížením odolnosti. Vyskytuje se o něco častěji u mužů a má dva věkové vrcholy mládí a období po 50. roce.

    Je nutná detoxikace a nastavení správných dietetických opatření. Následně může dojít ke zlepšení projevů této choroby.

    Hodgkingova nemoc- Psychosomatický popis

    Příčinou bývá obava či strach z prohry, přístup k životu jakožto k boji, ve kterém je člověk ke všemu osamělý.

    Lidská bytost postižena Hodgkingovou nemocí by si měla položit následující otázky:

    1. Nemám strach z prohry, když neuspěji v boji za to, co mi po mém soudu právem náleží?
    2. Nemám pocit, že můj život je boj?
    3. Nemám pocit, že nemám v boji či zápase, který mně čeká, žádnou podporu?

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotka + červená řepa + celerkarotka 250g
    červená řepa 100g
    celer 150g
    karotka + jabloko + červená řepakarotka 220g
    jablko 180g
    červená řepa 100g
    karotka + pampeliška + hlávkový salátkarotka 300g
    pampeliška 100g
    hlávkový salát 100g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g

    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).