• Horečka

    Obrázek - teploměr

    Teploměr

    Horečka – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Horečka je zvýšení tělesné teploty nad 38 °C. Příčiny: infekční nemoci, rozpad tkání, záněty, revmatická onemocněný, zhoubné nádory atd. Do určité míry je obrannou reakcí organismu – za vyšší teploty probíhají některé reakce rychleji a účinněji. Protože však vysoká teplota zatěžuje krevní oběh a vede ke ztrátě tekutin např. pocením může v některých řípadech působit záporně.

    Při horečce se tělo pokouší spálit odpadové látky. Toto se děje v některých případech po vakcinacit, kdy se tělo snaží zničit mikroorganismy, které se dostaly do organismu.

    Horečka – Psychosomatický popis

    Horečka spojena s nemocí může souviset s hněvem, který v nás vře.

    Lidská bytost postižena horečkou by si měla položit následující otázky:

    1. Nezažil/a jsem něco, co ve mně vzbudilo hněv?

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    citroncitron 500g
    grapefruitgrapefruit 500g
    pomerančpomeranč 500g

    Doporučené vitamíny

    Brázek se všemi vitamíny

    AB1CDEFGH

    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).