Kapavka (gonorea)
Kapavka (Gonorea) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Častá pohlavní choroba, jejímž původcem je bakterie Neisserie gonorrhoeae. Tato bakterie je velmi citlivá na vnější prostředí. Z tohoto důvodu se nejčastěji přenáší pohlavním stykem. Inkubační doba je u mužů od 2 dnů do cca 2 týdnů, u žen je trochu delší 1- 3 týdny. U Muže vzniká zánět močové trubice s možným přestupem na okolní pohlavní orgány. Projevuje se pálením a řezáním při močení a hnisavým výtokem z močové trubice. U žen bývá také většinou postižena močová trubice, časté je postižení hrdla s výtokem a erozí na čípku. Objevuje se výtok z pochvy a zánět probíhá i v oblasti děložního hrdla.
Kapavka (Gonorea) – Psychosomatický popis
Kapavka je z pohledu psychosomatických příčin součástí skupiny pohlavně přenosných chorob. Existence těchto nemocí velmi často souvisí s pocity viny za sex. Tyto pocity jsou důsledkem našich názorů, které jsme získali během rodinné, společenské či náboženské výchovy. Časté jsou zejména viny za udržování pohlavního styku s jedinci stejného pohlaví, za pohlavní styk jen pro smyslné potěšení apod. Dotyčný, který trpí pohlavně přenosnou chorobou se může stydět za to, že má otce homosexuála nebo matku prostitutku. Dále pak za za způsob, jakým svou sexualitu prožívá. Může citit vinu za to, že polvedl svého partnera či partnerku. Může cítit vinu nebo stud, že se oddává perverzním nebo sadomasochistickým praktikám atd.
Lidská bytost postižena kapavkou by si měla položit následující otázky:
- Nepociťuji silnou vinu v sexuální oblasti?
- Za co se v oblasti exu stydím?
- V čem se byl/a vychováván v oblasti sexu a vnitřně se s tím neztotožňuji?
You have Successfully Subscribed!
Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:
- Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
- Ideální je konzumovat čerstvě vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
- Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
- Pro přípravu šťávy doporučuji využít pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
- Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
- Odstup o příjmu jiných potravin:
- minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
- minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.
Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).
špenátšpenát 500g
O autorovi
Radek Moravec
Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).