• Kašel

    Kašlající můž

    Kašel

    Kašel – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Kašel je obranný reflex, který slouží k udržování průchodnosti dýchacích cest. Vzniká podrážděním citlivých oblastí, obvykle v dýchacích cestách (hrtan, průdušnice, velké průdušky, pohrudnice, vzácněji zevní zvukovodů). Do určité míry může být ovládán vůlí. Kašel spočívá v prudkém výdechu při přechodně uzavřené hlasové štěrbině. To umožní výrazné zvýšení tlaku v plicích, s jehož pomocí se vytlačí nežádoucí obsah např. cizí těleso, hlen apod. Toto zvýšení tlaku může mít však i nežádoucí účinky zejména jeli kašel silný a dlouho trvající. Může poškozovat dýchací cesty a zhoršovat oběh krve. Intenzivní kašel rovněž unavuje dýchací svaly, ruší spánek, zhoršuje hojení pooperačních ran. Kašel je důležitým příznakem chorob dýchacího ústrojí. Vzniká při zánětech horních cest dýchacích, zápalu plic a pohrudnice, tuberkulóze, plicních nádorech, překrvení plic při nedostatečnosti levé srdeční komory aj. Může být suchý (bez vykašlávání) nebo vlhký (produktivní).

    Kašel – Psychosomatický popis

    Suchý kašel bývá většinou následkem kritik tzn. kašlající tímto vyjadřuje svou kritiku vůči někomu ze svého okolí, většinou k tomu s kým hovoří popř. kdo k němu hovoří. Stejně tak kašle způsobený „alergií“ je často spojen s projevem odmítání a zavržení – např. kašel v přítomnosti soby, která kouří cigaretu a pod.

    Lidská bytost postižena kašlem by si měla položit následující otázky:

    1. U samovolného suchého kašle: Co právě kritizuji?
    2. U suchého kašle s pocitem, že nemohu popadnout dech: Nekritizuji sám sebe, protože nedosahuji výkonů, které jsem si předsevzal?
    3. Nedusí mne, že chci být za každou cenu perfektní?

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    citron s křenemkřen 100g
    citron 1 ks
    karotka + celer + hlávkový salátkarotka 250g
    celer 150g
    hlávkový salát 100g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g


    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).