Kašel

Kašel
Kašel – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Kašel je obranný reflex, který slouží k udržování průchodnosti dýchacích cest. Vzniká podrážděním citlivých oblastí, obvykle v dýchacích cestách (hrtan, průdušnice, velké průdušky, pohrudnice, vzácněji zevní zvukovodů). Do určité míry může být ovládán vůlí. Kašel spočívá v prudkém výdechu při přechodně uzavřené hlasové štěrbině. To umožní výrazné zvýšení tlaku v plicích, s jehož pomocí se vytlačí nežádoucí obsah např. cizí těleso, hlen apod. Toto zvýšení tlaku může mít však i nežádoucí účinky zejména jeli kašel silný a dlouho trvající. Může poškozovat dýchací cesty a zhoršovat oběh krve. Intenzivní kašel rovněž unavuje dýchací svaly, ruší spánek, zhoršuje hojení pooperačních ran. Kašel je důležitým příznakem chorob dýchacího ústrojí. Vzniká při zánětech horních cest dýchacích, zápalu plic a pohrudnice, tuberkulóze, plicních nádorech, překrvení plic při nedostatečnosti levé srdeční komory aj. Může být suchý (bez vykašlávání) nebo vlhký (produktivní).
Kašel – Psychosomatický popis
Suchý kašel bývá většinou následkem kritik tzn. kašlající tímto vyjadřuje svou kritiku vůči někomu ze svého okolí, většinou k tomu s kým hovoří popř. kdo k němu hovoří. Stejně tak kašle způsobený „alergií“ je často spojen s projevem odmítání a zavržení – např. kašel v přítomnosti soby, která kouří cigaretu a pod.
Lidská bytost postižena kašlem by si měla položit následující otázky:
- U samovolného suchého kašle: Co právě kritizuji?
- U suchého kašle s pocitem, že nemohu popadnout dech: Nekritizuji sám sebe, protože nedosahuji výkonů, které jsem si předsevzal?
- Nedusí mne, že chci být za každou cenu perfektní?
You have Successfully Subscribed!
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
O autorovi
Radek Moravec