Kopřivka (urticaria)
Kopřivka (urticaria) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Kopřivka je kožní onemocnění charakterizované akutním či chronickém výsevem svědivých, většinou načervenalých pupenů. Někdy je výsev značně rozsáhlý a splývá. Může být důsledkem alergické reakce (např. na některé potraviny). Existují i kopřivky nealergické.
Kopřivka (urticaria) – Psychosomatický popis
Vedle alergické reakce souvisí výskyt kopřivky se situací, kdy se cítíme odloučeni od toho, co bychom si přáli a jsme nuceni snášet situaci, která nás skličuje.
Lidská bytost postižena kopřivkou by si měla položit následující otázky:
- Co bych si přál/a prožít a jsem od toho odloučen/a?
- Kopřivka v uchu Nemám pocit, že musím naslouchat někomu, koho nechci slyšet?
You have Successfully Subscribed!
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
O autorovi
Radek Moravec