Křečové žíly (Varix)
Křečové žíly (Varix) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Jedná se o vakovitě rozšířené, vinuté žíly. Varix dolních končetin – jedná se o nejčastější lokalizaci. Žíly v tomto stavu jsou rizikovým faktorem vniku hluboké žilní trombózy. Primární varix vzniká na dědičném podkladu (podpůrnou roli má dlouhé stání, nevhodná obuv ortopedická vada, těhotenství apod.). Hluboká žilní trombóza může být příčinou vzniku sekundárního varixu.
Křečové žíly (Varix) – Psychosomatický popis
Nemoci postihující žíly mohou souviset s nesnázemi a problémy, které nedokážeme překonat. Žíly tudíž představují naši schopnost čelit nesnázím, vypořádat se s problémy nebo odstraňovat z cesty vše, co nám brání žít v čistém nebo jasném prostředí. Setkáme-li se s nějakou překážkou, kterou se nám nedaří odklidit z cesty, naše žíly se zvětší a následně se objeví varixy.
Lidská bytost postižena křečovými žílami by si měla položit následující otázky:
- Nemám pocit, že musím čelit problému nebo problémům, které se neřeší?
- Nemám pocit, že se musím neustále sklánět před požadavky druhých?
- Nemám pocit, že se nedokáži zbavit emocí?
You have Successfully Subscribed!
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
O autorovi
Radek Moravec