• Křečové žíly (Varix)

    Křečové žíly - dolní končetiny

    Křečové žíly – dolní končetiny

    Křečové žíly (Varix) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Jedná se o vakovitě rozšířené, vinuté žíly. Varix dolních končetin – jedná se o nejčastější lokalizaci. Žíly v tomto stavu jsou rizikovým faktorem vniku hluboké žilní trombózy. Primární varix vzniká na dědičném podkladu (podpůrnou roli má dlouhé stání, nevhodná obuv ortopedická vada, těhotenství apod.). Hluboká žilní trombóza může být příčinou vzniku sekundárního varixu.

    Křečové žíly (Varix) – Psychosomatický popis

    Nemoci postihující žíly mohou souviset s nesnázemi a problémy, které nedokážeme překonat. Žíly tudíž představují naši schopnost čelit nesnázím, vypořádat se s problémy nebo odstraňovat z cesty vše, co nám brání žít v čistém nebo jasném prostředí. Setkáme-li se s nějakou překážkou, kterou se nám nedaří odklidit z cesty, naše žíly se zvětší a následně se objeví varixy.

    Lidská bytost postižena křečovými žílami by si měla položit následující otázky:

    1. Nemám pocit, že musím čelit problému nebo problémům, které se neřeší?
    2. Nemám pocit, že se musím neustále sklánět před požadavky druhých?
    3. Nemám pocit, že se nedokáži zbavit emocí?

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotka + celer + petržel + špenátkarotka 320g
    celer 20g
    petrřel 60g
    špenát 100g
    karotka + červená řepa + okurkakarotka 300g
    červená řepa 100g
    okurka 100g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g
    karotka + špenát + tuřín + řeřicha potočníkarotka 250g
    špenát 125g
    tuřín 75g
    řeřicha potoční 50g
    špenátšpenát 500g


    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).