Kýla (hernie)
Kýla (hernie) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Vytlačení některého z břišních orgánů z jeho přirozeného místa. Nejčastější jsou kýly v břišní stěně:
- inguinální k. – tříselná
- umbilikální k. – pupečníková
- hernia in cicatrice – kýla v jizvě
- skrotální k. – šourková
- femorální k. – stehenní
- hiátová k. – brániční
Na vzniku kýl se podílí anatomická oslabení příslušných míst, jejich vrozené či získané anomálie, zvýšení nitrobřišního tlaku. Kýla nemusí mít žádné příznaky, zevní kýly se projevují vyklenutím v příslušné oblasti. Závažnou komplikací je jejich uskřinutí, při němž dochází ke stlačení cév, které zásobují postižený orgán krví.
Kýla (hernie) – Psychosomatický popis
Kýla vyjadřuje přání s něčím skoncovat tzn. ukončit situaci, v níž se cítíme jako uvěznění.
Lidská bytost postižena kýlou by si měla položit následující otázky:
- Necítím, že mi můj partner nebo rodič okupují to, co pokládám, za svou vnitřní svatyni (mé city)?
- Necítím se vězněm v partnerském vztahu, protože si nemohu dovolit partnera/partnerku opustit, i když bych nejraději žil/a jinak?
- Necítím se stísněn v partnerství nebo manželství?
You have Successfully Subscribed!
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
O autorovi
Radek Moravec