Menopauza (přechod)
Menopauza – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Ukončení pravidelného menstruačního krvácení u žen v přechodu (klimakteriu). Problémy vyskytující se u žen v období menopauzy jsou zejména návaly horka, depresivní tendence, podrážděnost, přibírání na váze, suchá vagína apod.
Menopauza – Psychosomatický popis
Velmi často souvisí se strachem ze stárnutí, ze ztráty přitažlivosti a z vlastní neužitečnosti.
Lidská bytost, které se týká menopauza by si měla položit následující otázky:
- Čeho, co souvisí s přibývajícím věkem, se tolik bojím?
- Nemám strach, že zestárnu, budu méně přitažlivá a můj partner se poohlédne po mladší ženě?
- Jsem přesvědčena o tom, že se mi musí stýskat po mém mládí?
- Nemám strach z toho, že jsem neužitečná a že zůstanu sama?
You have Successfully Subscribed!
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
červená řepa 100g
hlávkový salát 100g
tuřín 50g
O autorovi
Radek Moravec