• Menstruace

    Dívka držící hygienické vložky

    Dívka držící hygienické vložky

    Menstruace – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Měsíčky, měsíční krvácení u žen. Dostavuje se periodicky jednou měsíčně od puberty do menopauzy. První se označuje jako menarche. Menstruační cyklus je cyklus změn na sliznici dělohy pohlavně zralé netěhotné ženy. Trvá přibližně 28 dní, přičemž za 1. den se považuje 1. den menstruačního krvácení. Menstruační krvácení trvá přibližně 3-5 dní a představuje ztrátu více než 50 ml krve.

    Menstruace – Psychosomatický popis

    Menstruace bývá někdy označována za symbol ženskosti. Menstruační bolesti mohou vyjadřovat potíže s přijetím ženského údělu. Velmi často také souvisejí s převzetím vzorců od jiných žen, které prezentují menstruaci jako období nepohodlí a bolesti.

    Žena, které má potíže související s menstruací by si měla položit následující otázky:

    1. Nezavrhla jsem někdy uděl ženy nebo své matky?
    2. Necítím zášť vůči nějakému muži či mužům obecně?
    3. Mám podporu a pochopení ze strany toho, koho miluji?

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotka + celer + petržel + špenátkarotka 320g
    celer 20g
    petrřel 60g
    špenát 100g
    karotka + červená řepa + okurkakarotka 300g
    červená řepa 100g
    okurka 100g
    karotka + fenyklkarotka 300g
    fenykl 200g
    karotka + petrželkarotka 400g
    petržel 100g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g


    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).