Migréna
Migréna – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Chronické onemocnění charakterizované záchvatovitou bolestí hlavy obvykle provázenou nevolností, zvracením a psychickými příznaky. V klasické formě postihuje polovinu hlavy (hemikrenie), ale existují různé formy (s předchozími obrnami, závratěmi, poruchami zraku, vázané na menstruaci apod.). Bývá též provázena výraznou nesnášenlivostí světla a hluku či zvuků. Délka záchvatů a četnost je různá.
Migréna – Psychosomatický popis
Migrény často odpovídají nějaké emocionálně vypjaté situaci prožité v minulosti, kdy se dotyčný mohl cítit v tísni nebo ohrožen. Strach, že takovou situaci zažije znovu, v něm může probudit napětí související s potenciálním nebezpečím. Mohlo jít o situaci, kdy se cítil být zneužíván nebo bezmocný. Migréna se tedy projeví pokaždé, když se cítí ohrožen nebo je nucen dělat věci, do kterých se mu nechce. Nevolnosti a zvracení, které je provázejí, vyjadřují, že tuto situaci odmítá. Někdy je migréna spojována s pocitem viny, za prožívané štěstí.
Lidská bytost, které má potíže s migrénami by si měla položit následující otázky:
- Zažil/ a jsem situaci, kdy jsem byl/a ovládán/a, kdy byla ohrožena moje svoboda nebo život?
- Co může tuto obavu ve mně opakovaně probouzet?
- Necítím pocit viny za to, že jsem šťastný/á?
- Migréna v předmenstruačním období – Neznamená pro mě být ženou totéž co být ovládána, zneužívána a nerespektována?
You have Successfully Subscribed!
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
O autorovi
Radek Moravec