• Migréna

    Dívka a chlapec s migrénou

    Migréna

    Migréna – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Chronické onemocnění charakterizované záchvatovitou bolestí hlavy obvykle provázenou nevolností, zvracením a psychickými příznaky. V klasické formě postihuje polovinu hlavy (hemikrenie), ale existují různé formy (s předchozími obrnami, závratěmi, poruchami zraku, vázané na menstruaci apod.). Bývá též provázena výraznou nesnášenlivostí světla a hluku či zvuků. Délka záchvatů a četnost je různá.

    Migréna – Psychosomatický popis

    Migrény často odpovídají nějaké emocionálně vypjaté situaci prožité v minulosti, kdy se dotyčný mohl cítit v tísni nebo ohrožen. Strach, že takovou situaci zažije znovu, v něm může probudit napětí související s potenciálním nebezpečím. Mohlo jít o situaci, kdy se cítil být zneužíván nebo bezmocný. Migréna se tedy projeví pokaždé, když se cítí ohrožen nebo je nucen dělat věci, do kterých se mu nechce. Nevolnosti a zvracení, které je provázejí, vyjadřují, že tuto situaci odmítá. Někdy je migréna spojována s pocitem viny, za prožívané štěstí.

    Lidská bytost, které má potíže s migrénami by si měla položit následující otázky:

    1. Zažil/ a jsem situaci, kdy jsem byl/a ovládán/a, kdy byla ohrožena moje svoboda nebo život?
    2. Co může tuto obavu ve mně opakovaně probouzet?
    3. Necítím pocit viny za to, že jsem šťastný/á?
    4. Migréna v předmenstruačním období – Neznamená pro mě být ženou totéž co být ovládána, zneužívána a nerespektována?

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotka + celerkarotka 300g
    celer 200g
    karotka + celer + petržel + špenátkarotka 320g
    celer 20g
    petrřel 60g
    špenát 100g
    karotka + pampeliška + špenátkarotka 300g
    pampeliška 100g
    špenát 100g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g
    špenátšpenát 500g


    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).