• Nedostatek kyslíku

    Obrázek - krevní buňky

    Krevní buňky

    Nedostatek kyslíku – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Nedostatečná asimilace kyslíku souvisí s nedostatkem (organického) železa v lidském organismu. Zhruba 60% železa je zastoupeno v hemoglobinu a souvisí s feritinem, bílkovinou vyráběnou játry a sloužící:

    • k lepšímu okysličení krve (přeprava kyslíku do hemoglobinu),
    • ke správné funkci imunitního systému,
    • k boji proti volným radikálům,
    • ke snižování únavy.

    Nedostatek kyslíku – Psychosomatický popis

    Jak již bylo popsáno výše nedostatek kyslíku souvisí s nedostatkem organického železa v těle. Tato situace je často spojena s nedostatečným odhodláním, nadšením a odvahou.

    Lidská bytost, které je postižena nedostakem kyslíku by si měla položit následující otázky:

    1. Nemám pocit, že nemám dost sil čelit nástrahám života?
    2. Nemám nedostatek nadšení, abych se vydal za něčím novým?

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotka + celerkarotka 300g
    celer 200g
    karotka + červená řepa + okurkakarotka 300g
    červená řepa 100g
    okurka 100g
    karotka + hlávkový salát + špenátkarotka 250g
    hlávkový salát 150g
    špenát 100g
    karotka + pampeliška + hlávkový salátkarotka 300g
    pampeliška 100g
    hlávkový salát 100g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g


    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).