Nedostatek kyslíku
Nedostatek kyslíku – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Nedostatečná asimilace kyslíku souvisí s nedostatkem (organického) železa v lidském organismu. Zhruba 60% železa je zastoupeno v hemoglobinu a souvisí s feritinem, bílkovinou vyráběnou játry a sloužící:
- k lepšímu okysličení krve (přeprava kyslíku do hemoglobinu),
- ke správné funkci imunitního systému,
- k boji proti volným radikálům,
- ke snižování únavy.
Nedostatek kyslíku – Psychosomatický popis
Jak již bylo popsáno výše nedostatek kyslíku souvisí s nedostatkem organického železa v těle. Tato situace je často spojena s nedostatečným odhodláním, nadšením a odvahou.
Lidská bytost, které je postižena nedostakem kyslíku by si měla položit následující otázky:
- Nemám pocit, že nemám dost sil čelit nástrahám života?
- Nemám nedostatek nadšení, abych se vydal za něčím novým?
You have Successfully Subscribed!
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
O autorovi
Radek Moravec