Nefritida
Nefritida – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Nefritida je zánětlivé onemocnění ledvin. Rozlišujeme glomerulonefritidu, pyelonefritidu a tubulointersticiální nefritidu.
- Glomerulonefritida postihuje především glomerus v němž probíhá počáteční tvorba moči. Akutní vzniká jako reakce na infekci. Chronická je součástí systémových (celkových) onemocnění např. vaskulitidy.
- Pyelonefritida postihuje zánětem ledvinovou pánvičku. Akutní se projevuje bolestí v zádech, výraznějšími obtížemi při močení horečkou a nevolností. Chronická má příznaky méně bouřlivé, ale může vést ke zhoršení funkce ledvin až k jejich selhání.
- Tubulointersticiální nefritida postihuje zánětem ledvinnou dřeň.
Nefritida – Psychosomatický popis
Obecně souvisí problémy ledvin často s otázkami souvisejícími se strachem o přežití. Vznik nefritidy může souviset s pocitem, že byl zničen nějaký náš sen.
Lidská bytost, které je postižena nefritidou by si měla položit následující otázky:
- Nezakoušel/a jsem hněv, že musím čelit nesnázím života a že nemohu počítat s žádnou podporou, ze strany svých blízkých?
- Nehněval/a jsem se na někoho, kdo mne přivedl do situace ohrožení zdraví nebo života?
- Nemám pocit, že to, co bylo pro mně důležité se hroutí?
- Nepodílí se na tomto zhroucení problémy s vodou, alkoholem nebo nějakou jinou tekutinou?
You have Successfully Subscribed!
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
O autorovi
Radek Moravec