• Nefritida

    Umístění ledvin - zadní pohled

    Umístění ledvin – zadní pohled

    Nefritida – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Nefritida je zánětlivé onemocnění ledvin. Rozlišujeme glomerulonefritidu, pyelonefritidu a tubulointersticiální nefritidu.

    • Glomerulonefritida postihuje především glomerus v němž probíhá počáteční tvorba moči. Akutní vzniká jako reakce na infekci. Chronická je součástí systémových (celkových) onemocnění např. vaskulitidy.
    • Pyelonefritida postihuje zánětem ledvinovou pánvičku. Akutní se projevuje bolestí v zádech, výraznějšími obtížemi při močení horečkou a nevolností. Chronická má příznaky méně bouřlivé, ale může vést ke zhoršení funkce ledvin až k jejich selhání.
    • Tubulointersticiální nefritida postihuje zánětem ledvinnou dřeň.

    Nefritida – Psychosomatický popis

    Obecně souvisí problémy ledvin často s otázkami souvisejícími se strachem o přežití. Vznik nefritidy může souviset s pocitem, že byl zničen nějaký náš sen.

    Lidská bytost, které je postižena nefritidou by si měla položit následující otázky:

    1. Nezakoušel/a jsem hněv, že musím čelit nesnázím života a že nemohu počítat s žádnou podporou, ze strany svých blízkých?
    2. Nehněval/a jsem se na někoho, kdo mne přivedl do situace ohrožení zdraví nebo života?
    3. Nemám pocit, že to, co bylo pro mně důležité se hroutí?
    4. Nepodílí se na tomto zhroucení problémy s vodou, alkoholem nebo nějakou jinou tekutinou?

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotka + celer + petrželkarotka 300g
    celer 150g
    petržel 50g
    karotka + červená řepa + kokosový ořechkarotka 350g
    červená řepa 100g
    kokosový ořech 50g
    karotka + červená řepa + okurkakarotka 300g
    červená řepa 100g
    okurka 100g
    karotka + petrželkarotka 400g
    petržel 100g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g


    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).