Neplodnost (Sterilita)
Neplodnost (Sterilita) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Neschopnost oplodnění při pravidelném nechráněném pohlavním styku páru trvajícím déle než 2 roky. Příčiny jsou ve 40% na straně ženy, ve 40 % na straně muže a ve 20% jsou na straně obou partnerů.
Ženská sterilita má řadu příčin:
- hormonální poruchy,
- onemocnění vaječníků,
- onemocnění vejcovodů,
- psychické vlivy apod.
Mužská sterilita je způsobena nedostatečnou tvorbou životaschopných spermií ve varlatech nebo poruchou pohlavních vývodných orgánů. Příčinami jsou:
- vrozené poruchy,
- poškození varlat např. Orchitida,
- hormonální poruchy.
Neplodnost (Sterilita) – Psychosomatický popis
Pokud necháme stranou fyzické příčiny neplodnosti, pak je možné ty psychické přisoudit obavám souvisejícím s průběhem v těhotenství nebo s obdobím po narození dítěte.
Lidská bytost postižena neplodností by si měla položit následující otázky:
- Muž i žena – Nebudí ve mně příchod dítěte nějaké obavy?
- Muž i žena – Chci opravdu zplodit dítě?
- Žena – Neobávám se průběhu těhotenství?
- Žena – Nemám strach, že si zkazím postavu?
- Muž – nemám strach, že po příchodu dítěte už nebudu pro svou partnerku tak důležitý a že mé místo zaujme dítě?
You have Successfully Subscribed!
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
O autorovi
Radek Moravec