Nespavost (Insomnie)

Nespavost
Nespavost (Insomnie) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Nespavost nastává nejčastěji při změně prostředí, neuróze, stresu, nemocech rušících spánek (kašel, bolest). Někdy se projevuje jako porucha usínání zejména u neuróz. Jindy jako velmi časné probouzení například u depresí.
Podle některých autorů je nespavost způsobena nervovým vypětím a překyselením organismu.
Nespavost (Insomnie) – Psychosomatický popis
Chronická nespavost bývá téměř vždy spojena s pocitem viny. Pokud čelíme problému vytrvalé nespavosti, měli bychom se zamyslet, zda necítíme nějakou vinu. U přechodné nespavosti se většinou jedná o důsledek napětí, starostí a neklidu.
Lidská bytost, které trpí nespavostí by si měla položit následující otázky:
- Chronická nespavost – Necítil/a jsem vinu, že jsem způsobila při narození bolest své matce?
- Chronická nespavost –Necítil/a jsem vinu za smrt někoho ze svých blízkých?
- Chronická nespavost – Jakou největší vinu musím nést?
- Přechodná nespavost – Co mě v současné době znepokojuje nebo mi dělá starosti?
You have Successfully Subscribed!
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).
Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
O autorovi
Radek Moravec