Obezita (Nadváha)
Obezita (Nadváha) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Někdy nazývaná také otylost je označení nadměrného hromadění energetických zásob v podobě tuku. Nadměrná tělesná hmotnost měřená v BMI (Body Mass Index) vyšší než 25 je klasifikováno jako nadváha, vyšší BMI než 30 pak jako obezita. Při vzniku se uplatňují následující faktory:
- vyšší energetický příjem,
- nedostatek pohybu,
- dědičné vlivy,
- psychické potíže,
- nevhodné výživové návyk jak v dětství, tak v dospělosti.
V menším procentu se pak jedná o důsledek podmíněný existencí jiného onemocnění jako např.:
- zvýšená funkce kůry nadledvin,
- snížená funkce štítné žlázy,
- poruchy hypotalamu.
Obezita (Nadváha) – Psychosomatický popis
Nadváha může mít mnoho příčin s tím, že v některých případech může být způsobena i jejich kombinací. Může se jednat o nadváhu spojenou s budováním prostoru, se snahou na sebe upozornit, s voláním o pomoc atd.
Lidská bytost postižená obezitou/nadváhou by si měla položit následující otázky:
- Nadváha u dítěte: Necítilo se se dítě někdy opuštěné?
- Nadváha u dítěte: Já jsem tady, copak nejsem dost velký/á, abyste mne viděli?
- Nadváha u dospívající dívky: Nebyla tato dívka zneužívána?
- Nadváha u ženatých/ vdaných: Není nadváha pojistkou mé věrnosti? Nemyslím si, že když jsem chráněn/a nadváhou jsem méně přitažlivé pro opačné pohlaví?
You have Successfully Subscribed!
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
O autorovi
Radek Moravec