• Obezita (Nadváha)

    Obézní rodina při sportu

    Obézní rodina při sportu

    Obezita (Nadváha) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Někdy nazývaná také otylost je označení nadměrného hromadění energetických zásob v podobě tuku. Nadměrná tělesná hmotnost měřená v BMI (Body Mass Index)  vyšší než 25 je klasifikováno jako nadváha, vyšší BMI než 30 pak jako obezita. Při vzniku se uplatňují následující faktory:

    1. vyšší energetický příjem,
    2. nedostatek pohybu,
    3. dědičné vlivy,
    4. psychické potíže,
    5. nevhodné výživové návyk jak v dětství, tak v dospělosti.

    V menším procentu se pak jedná o důsledek podmíněný existencí jiného onemocnění jako např.:

    • zvýšená funkce kůry nadledvin,
    • snížená funkce štítné žlázy,
    • poruchy hypotalamu.

    Obezita (Nadváha) – Psychosomatický popis

    Nadváha může mít mnoho příčin s tím, že v některých případech může být způsobena i jejich kombinací. Může se jednat o nadváhu spojenou s budováním prostoru, se snahou na sebe upozornit, s voláním o pomoc atd.

    Lidská bytost postižená obezitou/nadváhou by si měla položit následující otázky:

    1. Nadváha u dítěte: Necítilo se se dítě někdy opuštěné?
    2. Nadváha u dítěte: Já jsem tady, copak nejsem dost velký/á, abyste mne viděli?
    3. Nadváha u dospívající dívky: Nebyla tato dívka zneužívána?
    4. Nadváha u ženatých/ vdaných: Není nadváha pojistkou mé věrnosti? Nemyslím si, že když jsem chráněn/a nadváhou jsem méně přitažlivé pro opačné pohlaví?

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotkakarotka 500g
    karotka + celer + špenátkarotka 225g
    celer 150g
    špenát 125g
    karotka + červená řepa + okurkakarotka 300g
    červená řepa 100g
    okurka 100g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g
    karotka + zelíkarotka 350g
    zelí 150g
    špenátšpenát 500g


    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).