• Osteoporóza

    Osteoporóza u ženy v průběhu stárnutní

    Osteoporóza

    Osteoporóza – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    V dnešní době poměrně časté onemocnění charakterizované úbytkem kostní hmoty (atrofie kostí „řídnutí kostí“). Rozlišujeme 2 typy.

    Typ I se vyskytuje po přechodu a týká se převážně žen. Jsou při ní časté zlomeniny obratlů a konce předloktí.

    Typ II se vyskytuje ve vyšším věku. Poměr že a mužů u tohoto typu je 2:1. Zlomeniny postihují převážně kostru centrální (osovou).

    Osteoporóza – Psychosomatický popis

    Může být důsledkem úbytku sil v průběhu let a s ním souvisejícího pocitu méněcennosti, který je s rostoucím věkem intenzivnější. Především ženy se mohou cítit ubitá, mít dojem, že prošla životem bez užitku a nic vlastně nedokázala. Může ztrácet sebedůvěru, protože se nyní cítí neužitečná.

    Lidská bytost trpící osteoporózou by si měla položit následující otázky:

    1. Z čeho mám takové mindráky?
    2. Co mohu udělat proto, abych si zvýšila sebevědomí a sebehodnocení?
    3. Na čem byla postavena hodnota v mém předchozím období?
    4. Opravdu nejsem ničím více?

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotkakarotka 500g
    karotka + celer + endeviekarotka 250g
    celer 150g
    endevie 50g
    karotka + hlávkový salát + špenátkarotka 250g
    hlávkový salát 150g
    špenát 100g
    karotka + pampeliška + hlávkový salátkarotka 300g
    pampeliška 100g
    hlávkový salát 100g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g


    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).