Osteoporóza
Osteoporóza – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
V dnešní době poměrně časté onemocnění charakterizované úbytkem kostní hmoty (atrofie kostí „řídnutí kostí“). Rozlišujeme 2 typy.
Typ I se vyskytuje po přechodu a týká se převážně žen. Jsou při ní časté zlomeniny obratlů a konce předloktí.
Typ II se vyskytuje ve vyšším věku. Poměr že a mužů u tohoto typu je 2:1. Zlomeniny postihují převážně kostru centrální (osovou).
Osteoporóza – Psychosomatický popis
Může být důsledkem úbytku sil v průběhu let a s ním souvisejícího pocitu méněcennosti, který je s rostoucím věkem intenzivnější. Především ženy se mohou cítit ubitá, mít dojem, že prošla životem bez užitku a nic vlastně nedokázala. Může ztrácet sebedůvěru, protože se nyní cítí neužitečná.
Lidská bytost trpící osteoporózou by si měla položit následující otázky:
- Z čeho mám takové mindráky?
- Co mohu udělat proto, abych si zvýšila sebevědomí a sebehodnocení?
- Na čem byla postavena hodnota v mém předchozím období?
- Opravdu nejsem ničím více?
You have Successfully Subscribed!
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).
Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
O autorovi
Radek Moravec