Plané neštovice (Varicella)
Plané neštovice (Varicella) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Jedná se o nakažlivé virové onemocnění postihující zejména děti. Je způsobena herpetickým virem VZV. Nejvíce se vyskytuje u dětí mezi 2. a 6. rokem života. U dospělých má onemocnění těžší průběh. Přenos je přímým stykem a kapénkovou infekcí, možný je rovněž přenos z matky na plod. Inkubační doba je 2-3 týdny. Infekční je nemocný 1 až 2 dny před objevením vyrážky, infekčnost končí zaschnutí vyrážky. Projevuje se chřipkovými příznaky a typickou vyrážkou. Šíří se shora dolů. Může se objevovat v několika vlnách.
Podle některých autorů je způsobena nadměrným množstvím odpadů v těle, náchylných k hnisání, což umožňuje rozmnožování baktérií.
You have Successfully Subscribed!
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
O autorovi
Radek Moravec