Překyselení (Acidóza)
Překyselení (Acidóza) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Jedná se o poruchu acidobazické rovnováhy (tzn. rovnováhy mezi kyselinami a zásaditými látkami v těle) a to ve prospěch kyselin. Příčinou může být zvýšená tvorba či snížené vylučování kyselin nebo nedostatek zásaditých látek.
Překyselení (Acidóza) – Psychosomatický popis
Překyselenost souvisí ve většině případů se stresem, strachem a hektickým způsobem života. Lidská bytost, které trpí překyselením funguje významnou část dne v rámci sympatického módu organismu tzn. v častém a dlouhotrvajícím módu útok/útěk. Tento mód nám byl nadělen, abychom jej využívali v omezeném množství v rámci život ohrožujících situací, kdy je nutné spolehnout se na naše svaly. Ve „vyspělých“ zemích se však tento způsob fungování stal normálním tzn. trávíme v něm většinu našeho času. Překyselený organismus je organismem přehřátým a přetíženým, který je náchylný k poškození. Můžeme si jej představit na příkladu auta, které bychom dlouhodobě drželi v červených otáčkách. Cesta z tohoto začarovaného kruhu je však poměrně jednoduchá i když není snadná. Ke stresu a výkonu je nutné přidat relaxaci a odpočinek + změnit staré vzorce chování.
Lidská bytost trpící překyselením by si měla položit následující otázky:
- Proč jsem neustálém stresu?
- Z čeho mám takový strach a obavy?
- Před čím tolik utíkám?
- Proč nejsem ochoten/ochotna udělat si na sebe více času a odpočívat?
You have Successfully Subscribed!
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).
Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
O autorovi
Radek Moravec