• Překyselení (Acidóza)

    Obrázek - Voda se sodou

    Alkalizující nápoj – voda se sodou

    Překyselení (Acidóza) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Jedná se o poruchu acidobazické rovnováhy (tzn. rovnováhy mezi kyselinami a zásaditými látkami v těle) a to ve prospěch kyselin. Příčinou může být zvýšená tvorba či snížené vylučování kyselin nebo nedostatek zásaditých látek.

    Překyselení (Acidóza) – Psychosomatický popis

    Překyselenost souvisí ve většině případů se stresem, strachem a hektickým způsobem života. Lidská bytost, které trpí překyselením funguje významnou část dne v rámci sympatického módu organismu tzn. v častém a dlouhotrvajícím módu útok/útěk. Tento mód nám byl nadělen, abychom jej využívali v omezeném množství v rámci život ohrožujících situací, kdy je nutné spolehnout se na naše svaly. Ve „vyspělých“ zemích se však tento způsob fungování stal normálním tzn. trávíme v něm většinu našeho času. Překyselený organismus je organismem přehřátým a přetíženým, který je náchylný k poškození. Můžeme si jej představit na příkladu auta, které bychom dlouhodobě drželi v červených otáčkách. Cesta z tohoto začarovaného kruhu je však poměrně jednoduchá i když není snadná. Ke stresu a výkonu je nutné přidat relaxaci a odpočinek + změnit staré vzorce chování.

    Lidská bytost trpící překyselením by si měla položit následující otázky:

    1. Proč jsem neustálém stresu?
    2. Z čeho mám takový strach a obavy?
    3. Před čím tolik utíkám?
    4. Proč nejsem ochoten/ochotna udělat si na sebe více času a odpočívat?

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotka + červená řepa + okurkakarotka 300g
    červená řepa 100g
    okurka 100g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g


    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).