• Prostatické potíže

    Obrázek - Prostata

    Prostata

    Prostatické potíže – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Prostata neboli předstojná žláza je součást mužského pohlavního ústrojí. Obepíná počátek močové trubice pod močovým měchýřem. Produkuje sekret, který se vylučuje při ejakulaci. Tento sekret obsahuje látky nutné pro činnost spermií. Obtíže spojené s prostatou jsou:

    • Benigní hyperplazie – nezhoubné zbytnění prostaty. Časté onemocnění u mužů vyššího věku. Způsobuje obtíže s močením,
    • Karcinom prostaty – zhoubný nádor prostaty,
    • Prostatitida – zánět prostaty – Akutní vzniká většinu jako důsledek rozšíření infekce ze zadních částí močové trubice. Chronická se rozvíjí i starších mužů.

    Prostatické potíže – Psychosomatický popis

    Prostata představuje mužskou sílu. Problémy s prostatou bývají velmi často důsledkem hlubokého pocitu bezmoci.  Může jít o nedostatek pohlavní síly, ale také o sílu ve vztahu k tomu, co podnikáme.

    • Bolest prostaty – postihuje hlavně muže, který má problémy s poklesem svých fyzických či sexuálních sil nebo s tím, že nedokáže učinit šťastnou ženu, kterou miluje.
    • Karcinom prostaty – jestliže pocity spojené s poklesem mužské síly přetrvávají dlouhou dobu nebo jsou intenzivní, mohou vést až k rakovině.
    • Prostatitida – zánět prostaty – Může být vyjádřením frustrace nebo hněvu vyvoleného poznámkami týkající se pohlavní výkonnosti dotyčného. Může také souviset s pocitem viny vůči sexuálnímu partnerovi.

    Lidská bytost trpící prostatickými potížemi by si měla položit následující otázky:

    1. Bolesti prostaty – Nebojím se, že ztratím lásku své partnerky, když ji nedokáži uspokojit?
    2. Bolesti prostaty – Nebojím se, že ztratím zaměstnání, když už nebudu tolik výkonný?
    3. Bolesti prostaty – Nemám pocit hluboké bezmoci, že nemohu zaujmout své místo jako muž?
    4. Bolesti prostaty – Necítím se bezmocný, když vidím jak trpí moje partnerka?
    5. Karcinom prostaty – Neměl jsem strach, že ztratím lásku své partnerky, protože už jsem nebyl tak sexuálně výkonný?
    6. Karcinom prostaty – Necítil jsem strach, že nedokáži učinit svou partnerku šťastnou?
    7. Prostatitida – Nejsem naštvaný nebo frustrovaný, protože mi ubývá sil, nebo když slyším poznámky druhých týkajících se toho, co je pro mně podstatou mé hodnoty jako muže?
    8. Prostatitida – Necítím vinu vůči své partnerce?

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    citroncitron 500g
    karotkakarotka 500g
    karotka + červená řepa + okurkakarotka 300g
    červená řepa 100g
    okurka 100g
    karotka + chřest + hlávkový salátkarotka 250g
    chřest 125g
    hlávkový salát 125g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g


    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).