• Průjem (Diarea)

    Obrázek člověka na WC

    Obtíže se stolicí

    Průjem (Diarea) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Jedná se o častější vyprazdňování většinou řidší stolice. Onemocnění se vztahuje k trávícímu ústrojí zejm. střevům, žaludku, slinivce popř. játrům. Může mít formu akutní nebo chronickou. Hlavním nebezpečím jsou velké ztráty tekutin. Akutní průjmy jsou nejčastěji způsobeny infekcí (gastroenteritida, úplavice, salmonelóza) nebo dietní chybou, někdy též alergií a psychickým stavem. Chronické průjmy bývají buď funkční (bez zřetelného onemocnění trávicího traktu a podmíněné zejména psychickými vlivy) nebo mají organickou příčinu (střevní zánět, nedostatečná funkce slinivky).

    Průjem (Diarea) – Psychosomatický popis

    Nejčastěji souvisí se situací nebo osobou, která nám jde na nervy a nejraději bychom se jí co nejrychleji zbavili.

    Lidská bytost trpící průjmem by si měla položit následující otázky:

    1. Jaké situace nebo osoby bych se nejraději zbavil/a?
    2. Co ve svém životě odmítám?

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotkakarotka 500g
    karotka + celer + petržel + špenátkarotka 320g
    celer 20g
    petrřel 60g
    špenát 100g


    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).