• Revmatické nemoci

    Bolest kloubu - loket

    Bolest kloubu – loket

    Revmatické nemoci – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Skupina nechirurgických onemocnění pohybového aparátu (kloubů) páteře, svalů, šlach) různého původu a projevů. V širším smyslu se mezi revmatické nemoci řadí:

    • revmatiodní artritida
    • Bechtěrevova nemoc,
    • revmatická horečka,
    • záněty kloubů při jiných chorobách,
    • systémové nemoci SLE
    • Reiterův syndrom,
    • Feltyho sndrom, 
    • Stillova nemoc,
    • dna,
    • artróza aj.

    Jejich hlavním projevem je bolest s různě těžkým poškozením funkce a omezením hybnosti.

    Revmatické nemoci – Psychosomatický popis

    Tento druh obtíží souvisí s touhou po dokonalosti, která bude „odměněna“ láskou okolí. Dále může být spojeno s nízkým sebevědomím souvisejícím se skutečností, že nedokážeme dosáhnout nejlepších vytoužených výsledků. U dětí může být spojeno se strachem z budoucnosti, který je na ně přenášet se sdělovacích prostředků a jejich bezprostředního okolí.

    Lidská bytost postižená revmatickými nemocemi by si měla položit následující otázky:

    1. Nevyžadoval/a jsem po sobě dokonalost, neboť jsem byl/a přesvědčená, že jinak mne nebude mít mé okolo rádo?
    2. Neztrácel/a jsem sebevědomí, protože se mi nedaří/nedařilo dosahovat těch nejlepších výsledků?
    3. U dětí – Neobává se dítě své budoucnosti?

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    citroncitron 500g
    karotka + červená řepa + okurkakarotka 300g
    červená řepa 100g
    okurka 100g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g


    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).