Rozedma (Emfyzém)
Rozedma (Emfyzém) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Rozedma (emfyzém) je nahromadění vzduchu v tkáních. Plicní emfyzém – rozedma plic – trvale nadměrný obsah vzduchu v plicích při současném úbytku a poškození vlastní plicní tkáně. Nejčastěji se jedná o součást obstrukční plicní nemoci, jako následku chronického zánětu průdušek, často u kuřáků. Zhoršuje výměnu plynů v plicích. Pacienti trpí dušností (námahovou i klidovou). Později může váznout výměna plynů v plicích. Časté je následné poškození srdce. Podkožní emfyzém vzniká vniknutím vzduchu do podkoží, např. do oblasti hrudníku či krku abnormálním otvorem v jícnu či plicích.
Rozedma (Emfyzém) – Psychosomatický popis
Rozedma postihuje starší osoby, které byly po dlouhou dobu omezovány v potřebě prostoru. Bojí se prožívat naplno svůj život ze strachu, že nevyhoví nebo, že se odchýlí od zažitých principů anebo že nebudou naplňovat očekávání svého okolí.
Lidská bytost postižena Rozedmou plic by si měla položit následující otázky:
- Nemám pocit, že se dusím v partnerském vztahu, v rodině nebo v práci?
- Na co čekám, abych si vytvořil/a prostor, který by mi umožnil prožít větší míru svobody?
You have Successfully Subscribed!
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
pastinák 125g
brambor 125g
řeřicha potoční 50g
O autorovi
Radek Moravec