• Rozedma (Emfyzém)

    Obrázek mužského hrudníku s plícemi

    Plíce

    Rozedma (Emfyzém) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Rozedma (emfyzém) je nahromadění vzduchu v tkáních. Plicní emfyzémrozedma plic – trvale nadměrný obsah vzduchu v plicích při současném úbytku a poškození vlastní plicní tkáně. Nejčastěji se jedná o součást obstrukční plicní nemoci, jako následku chronického zánětu průdušek, často u kuřáků. Zhoršuje výměnu plynů v plicích. Pacienti trpí dušností (námahovou i klidovou). Později může váznout výměna plynů v plicích. Časté je následné poškození srdce. Podkožní emfyzém vzniká vniknutím vzduchu do podkoží, např. do oblasti hrudníku či krku abnormálním otvorem v jícnu či plicích.

    Rozedma (Emfyzém) – Psychosomatický popis

    Rozedma postihuje starší osoby, které byly po dlouhou dobu omezovány v potřebě prostoru. Bojí se prožívat naplno svůj život ze strachu, že nevyhoví nebo, že se odchýlí od zažitých principů anebo že nebudou naplňovat očekávání svého okolí.

    Lidská bytost postižena Rozedmou plic by si měla položit následující otázky:

    1. Nemám pocit, že se dusím v partnerském vztahu, v rodině nebo v práci?
    2. Na co čekám, abych si vytvořil/a prostor, který by mi umožnil prožít větší míru svobody?

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotka + pastiňák + brambor + řeřicha potočníkarotka 200g
    pastinák 125g
    brambor 125g
    řeřicha potoční 50g


    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).