Rýma (Rinitida)

Dívka trpící rýmou
Rýma (Rinitida) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Jedná se o zánět nosní sliznice. Bývá virového původu nebo je součástí zánětu horních cest dýchacích. Může být doprovázena kašlem, chrapotem, zvýšenou teplotou apod.
Rýma (Rinitida) – Psychosomatický popis
Může být projevem velké únavy. Nutí nás tedy zastavit se, protože naše tělo si potřebuje odpočinout. Rýma může rovněž souviset se zmatkem v našem myšlení. Nevíme, co si počít. V rámci terapií se může jednat i o typický příznak detoxikace organismu, kdy se touto cestou tělo zbavuje toxických látek.
Lidská bytost postižená rýmou by si měla položit následující otázky:
- Nevyvolává ve mně nějaká situace zmatek, takže nevím, co mám dělat?
- Nepotřebuji si už pořádně odpočinout?
- Pokládáme si otázky typu: Uživí mně toto zaměstnání? Je to ta správná chvíle?
You have Successfully Subscribed!
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
O autorovi
Radek Moravec