Šedý zákal (Katarakta)
Šedý zákal (Katarakta) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Onemocnění čočky oka, při němž dochází ke ztrátě její průzračnosti s postupným zhoršováním zraku. Šedý zákal se dělí podle různých kritérií. Podle tempa vývoje na tzv. stacionární (obvykle vrozený) nebo progresivní. Podle doby vzniku může být vrozená či vznikající v mládí (juvenilní) či ve stáří (senilní).
Šedý zákal (Katarakta) – Psychosomatický popis
Šedý zákal je závoj, který si nevědomky spouštíme před sebe, abychom neviděli, co nás trápí. Třeba abychom neviděli svůj stárnoucí obličej. Ale také to může být prostředí, ve kterém žijeme apod.
Lidská bytost postižena šedým zákalem by si měla položit následující otázky:
- Co mne z toho, co vidím, přijde bezútěšné, takže bych to raději neviděl/a?
- Co mi v životě přijde natolik smutné, že se bojím budoucnosti?
- Nechovám v paměti smutné výjevy ze své minulosti a nebojím se, že se vrátí?
You have Successfully Subscribed!
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
O autorovi
Radek Moravec