Spála (Scarlatina)
Spála (Scarlatina) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Jedná se infekční onemocnění způsobené streptokoky produkující speciální toxin. Projevuje se horečkou, angínou či zánětem hltanu a vyrážkou. Vyrážka je makulární (skvrnitá), růžově červená, dobře viditelná na břiše či po stranách hrudníku. Je přerušovaná oblastmi neporušené kůže, na dotyk bledne. Kůže po vyrážce má tendenci k olupování. Jazyk je výrazně červený. Inkubační doba je 2- 5 dnů. Většinou postihuje děti.
Spála (Scarlatina) – Psychosomatický popis
Toto onemocnění je velmi často důsledkem odloučení člověka (dítěte) od jiného člověka (rodiče, prarodiče apod.), na kterém mu velice záleží. Na základě tohoto dojde k oslabení organismu a následkem je právě spála.
Lidská bytost postižena spálou by si měla položit následující otázky:
- Nebylo nemocné dítě odloučené od milované bytosti?
You have Successfully Subscribed!
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
O autorovi
Radek Moravec