• Spála (Scarlatina)

    Obrázek nemocného dítěte v posteli

    Nemocné dítě

    Spála (Scarlatina) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Jedná se infekční onemocnění způsobené streptokoky produkující speciální toxin. Projevuje se horečkou, angínou či zánětem hltanu a vyrážkou. Vyrážka je makulární (skvrnitá), růžově červená, dobře viditelná na břiše či po stranách hrudníku. Je přerušovaná oblastmi neporušené kůže, na dotyk bledne. Kůže po vyrážce má tendenci k olupování. Jazyk je výrazně červený. Inkubační doba je 2- 5 dnů. Většinou postihuje děti.

    Spála (Scarlatina) Psychosomatický popis

    Toto onemocnění je velmi často důsledkem odloučení člověka (dítěte) od jiného člověka (rodiče, prarodiče apod.), na kterém mu velice záleží. Na základě tohoto dojde k oslabení organismu a následkem je právě spála.

    Lidská bytost postižena spálou by si měla položit následující otázky:

    1. Nebylo nemocné dítě odloučené od milované bytosti?

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotka + alfalfa(vojtěška)karotka 400g
    alfalfa(vojtěška) 100g
    karotka + červená řepa + okurkakarotka 300g
    červená řepa 100g
    okurka 100g
    karotka + fenyklkarotka 300g
    fenykl 200g
    karotka + pampeliška + špenátkarotka 300g
    pampeliška 100g
    špenát 100g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g


    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).