• Srdeční potíže

    Srdce

    Srdeční potíže – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Z pohledu moderní medicíny se jedná o soubor několika samostatných onemocnění, mezi které řadíme např.:

    • Anginu pectoris,
    • Infarkt myokardu – odumření části srdeční svaloviny způsobené přerušením krevního zásobení,
    • Obstrukce (zacpání) duté žíly.

    Srdeční potíže  Psychosomatický popis

    Srdce představuje naši motivaci žít. Problémy srdce se týkají úsilí, které vynakládáme, abychom žili a abychom bránili to, co nám leží na srdci tzn. na čem nám záleží. Jakékoli emoce nepůsobí na našeho srdce blahodárně. Vždy když prožíváme nějakou emoci, blokujeme energii v oblasti srdeční pleteně (kde je centrum emocí). Tato blokáda snižuje energii, kterou náš organismus potřebuje k přežití a právě v tu chvíli přispěchá srdce na pomoc a čerpá o to rychleji, jen aby energie kolovala.

    Lidská bytost postižena srdečními obtížemi by si měla položit následující otázky:

    1. Angina Pectoris – Neztratil/a jsem něco, co představovalo moje teritorium, na čem mi záleželo?
    2. Angina Pectoris – Nebojím se, že ztratím něco, co představuje moje teritorium, na čem mi záleží?
    3. Angina Pectoris – Nepůsobí mi potíže přijmout nějakou ztrátu např. odchod do důchodu?
    4. Angina Pectoris – Nemám pocit, že mne někdo v mém okolí připravuje o mou energii?
    5. Infarkt myokardu – Nesnažil/a jsem se uchovat nebo získat něco, na čem mi záleží, až jsem zanedbával/a své zdraví?
    6. Obstrukce duté žíly – Netrpím pocitem, že musím celý život čelit nějakým nesnázím a nyní již nemohu dál?

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotka + celer + petržel + špenátkarotka 320g
    celer 20g
    petrřel 60g
    špenát 100g
    karotka + červená řepa + okurkakarotka 300g
    červená řepa 100g
    okurka 100g
    karotka + ředkvičkakarotka 350g
    ředkvička 150g


    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).