• Syfilis

    Dívka s kondomem v kapse

    Pohlavní choroby – prevence

    Syfilis – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Chronicky probíhající infekční onemocnění způsobené anaerobní bakterií Treponema pallidum, která je velmi citlivá na vyschnutí a na kyslík. Přenáší se pohlavním stykem (orálním či análním), výjimečně je možný přenos do kožních či slizničních poranění. Závažný je přenos z matky na plod. Syfilis probíhá ve třech stádiích. První stádium – objeví se za 2-4 týdny po nakažení a probíhá v místě v místě vstupu infekce do organismu. Typickým příznakem je tvrdý vřed, k němuž se za 1-2 týdny připojí zduření mízní uzliny. Toto za několik týdnů samo odezní, ale bakterie se rozšíří do celého organismu. Tím vzniká druhé (sekundární) stadium, jehož příznaky se objevují obvykle do 8 týdnů po infekci. Jde zejména o příznaky kožní a slizniční, které mají různý charakter. Přidává ji se další příznaky jako bolesti v krku, hlavy, zvýšená teplota. V obou stádiích je nemocný silně infekční. I toto stadium po několika týdnech samo odezní. Po měsících či letech se objeví třetí (terciální) stadium, při němž dochází k tvorbě gummat – tuhé hrboly v různých orgánech, které později měknou, rozpadají se a vředovatí. Závažné je následné postižení centrálního nervového systému.

    Syfilis  Psychosomatický popis

    Syfilis, stejně jako ostatní pohlavně přenosné choroby,  souvisí s pocity viny za sex. Ty pak souvisejí s našimi názory, které nám byly vštěpovány během naší výchovy.

    Lidská bytost postižená pohlavní chorobou syfilis by si měla položit následující otázky:

    1. Nepociťuji v oblasti sexuality vinu nebo hanbu?
    2. Není můj sexuální život v rozporu s tím, v čem jsem byl/a vychován/a?
    3. Nepodvedl/a jsem svého/svou partnerku v oblasti sexu?


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotka + alfalfa(vojtěška)karotka 400g
    alfalfa(vojtěška) 100g
    karotka + červená řepa + okurkakarotka 300g
    červená řepa 100g
    okurka 100g
    karotka + pampeliška + hlávkový salátkarotka 300g
    pampeliška 100g
    hlávkový salát 100g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g
    karotka + špenát + tuřín + řeřicha potočníkarotka 250g
    špenát 125g
    tuřín 75g
    řeřicha potoční 50g
    karotka + zelená paprikakarotka 400g
    zelená paprika 100g


    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).