• Těhotenství (Gravidita)

    Obrázek těhotné ženy

    Mladá těhotná žena

    Těhotenství (Gravidita) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Doba od početí až po narození dítěte. Průměrná doba trvání je 10 lunárních měsíců t.j. 9 kalendářních měsíců, t.j. 40 týdnů, t.j. 280 dnů od 1 dne poslední menstruace, v němž se s jediné buňky (oplodněného vajíčka) vyvine zralý plod. Tato doba se dělí na 3 části – trimestry.

    Mezi nejčastější obtíže v rámci těhotenství patří:

    • otoky – edémy,
    • nevolnosti a zvracení,
    • svědění břicha koncem těhotenství,
    • těhotenské skvrny,
    • mimoděložní oplodnění,
    • samovolný potrat.

    Těhotenství (Gravidita) Psychosomatický popis

    U většiny žen se jedná o jedno z nejdůležitějších období jejich života. V moderní společnosti je každá žena vystavena velkému množství tlaku ze strany společnosti. Je proto maximálně důležité, aby se v době těhotenství (a ideálně i v období, které těhotenství předchází) zaměřila na svou fyzickou a psychickou pohodu, která následně ovlivní nejen průběh těhotenství, ale i začátek života nové lidské bytosti. Každý jsme individuální osoba, která prožívá každou svou životní situaci naprosto unikátně a u těhotných žen toto platí dvojnásob. Z tohoto důvodu berte níže uvedené otázky skutečně jen jako návodné nikoli jako dogmatické.

    Těhotná žena, která trpí v rámci těhotenství nějakými problémy by si měla položit následující otázky:

    1. Otoky – edémy- Cítím se těhotenstvím nějak omezována?
    2. Otoky – edémy- Chtěla bych dělat věci, které jsem dělal před otěhotněním a nyní mi chybí?
    3. Nevolnosti a zvracení – Co mi vadilo i dříve, ale v těhotenství mi to vadí ještě více?
    4. Nevolnosti a zvracení – Co mne momentálně štve a brání mi přijmout nový život?
    5. Nevolnosti a zvracení – Co odmítám ve svém těhotenství nebo ve vztahu k dítěti, jež má přijít? 
    6. Svědění břicha koncem těhotenství – Nemohu se už dočkat a porodím?
    7. Svědění břicha koncem těhotenství – Nemám už dost těhotenského nepohodlí?
    8. Těhotenské skvrny – Zažila jsem během těhotenství situaci, kdy jsem se cítila ponížená nebo zahanbená?
    9. Mimoděložní oplodnění – Cítím se připravená na toto těhotenství?
    10. Mimoděložní oplodnění – vážně jsem chtěla otěhotnět?
    11. Mimoděložní oplodnění – nebála jsem se toho, co může přijít po tomto těhotenství?
    12. Samovolný potrat – Jaký pocit ve mne potrat probudil?


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotkakarotka 500g
    karotka + celer + petržel + špenátkarotka 320g
    celer 20g
    petrřel 60g
    špenát 100g
    karotka + červená řepa + hlávkový salát + tuřínkarotka 250g
    červená řepa 100g
    hlávkový salát 100g
    tuřín 50g
    karotka + červená řepa + okurkakarotka 300g
    červená řepa 100g
    okurka 100g
    karotka + hlávkový salát + alfalfa(vojtěška)karotka 300g
    hlávkový salát 125g
    alfalfa(vojtěška) 75g
    karotka + pampeliška + tuřínkarotka 350g
    pampeliška 100g
    tuřín 100g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g


    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).