Toxémie
Toxémie – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Přítomnost bakteriálních jedů (toxinů) v krvi provázející některé těžší bakteriální infekce (včetně infekce vznikající např. poraněním). Projevuje se:
- horečkou,
- celkovou nevolností,
- zažívacími obtížemi,
- nebezpečný je vznik septického šoku – tzn. narušení cirkulace krve a vyživování jednotlivých orgánů.
Toxémie – Psychosomatický popis
Krev je pro naše tělo nejdůležitější tělní tekutinou, na jedné straně rozvádí živiny a kyslík a na straně druhé odstraňuje oxid uhličitý a odpadní produkty buněčného metabolismu. Krevní oběh tak reprezentuje naši interakci s vnějším prostředím. Z tohoto důvodu se v případě toxémie musíme zákonitě ptát na příčiny otrávení takto důležité tekutiny v našem těle.
Lidská bytost postižená toxémií by si měla položit následující otázky:
- Kdy se u mne začala projevovat toxémie?
- Co tomuto období předcházelo?
- Co jsem nejvíce řešil/a?
- Co v mém okolí mi otravuje život?
- Z jakého důvodu to přijímám a nedokáži se toho zbavit?
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
O autorovi
Radek Moravec