• Tuberkulóza

    Obrázek -  Plicní TBC

    Plicní TBC

    Tuberkulóza – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Zkratka TBC. Jedná se o závažné infekční onemocnění vyvolané nejčastěji bakterií (mycobacterium tuberculosis). Způsobuje zvláštní formu zánětu, jehož podstatou je tvorba tuberkulózních uzlíků, které mohou propadat nekróze tzn. odumírání. Do odumřelých částí tkáně se později ukládají vápenaté soli. Při nepříznivém vývoji však tato nekróza zkapalní a může vzniknout chorobná dutina s další šířením infekce a zánětu. Průběh těchto dějů je výrazně ovlivněn odolností napadeného organismu. TBC může postihnout řadu orgánů (ledviny a močové orgány, střevo, mízní uzliny, kůži, kosti, klouby), ale nejčastější je TBC plic. Člověk se nakazí přímým vdechnutím bakteriíí vylučovaných nemocným. Mykobakterie mohou v člověku přežívat několik let. a vyvolat onemocnění při poklesu odolnosti.

    Tuberkulóza  Psychosomatický popis

    Tuberkulóza se velmi často objevuje u osob, které:

    • mají velký strach ze smrti – TBC se velmi často vyskytovala ve válkách,
    • ztrácejí odvahu do života,
    • živý v sobě hořkost, že byly opuštěny.

    Lidská bytost postižená tuberkulózou by si měla položit následující otázky:

    1. Co jsem prožíval před propuknutím TBC?
    2. Mám odvahu žít naplno?
    3. Nezačil/a jsem situaci, kdy jsem se velice bál/a, že umřu?


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    citron s křenemkřen 100g
    citron 1 ks
    karotkakarotka 500g
    karotka + celerkarotka 300g
    celer 200g
    karotka + celer + petrželkarotka 300g
    celer 150g
    petržel 50g
    karotka + celer + petržel + špenátkarotka 320g
    celer 20g
    petrřel 60g
    špenát 100g
    karotka + celer + ředkvičkakarotka 250g
    celer 150g
    ředkvička 100g
    karotka + červená řepa + okurkakarotka 300g
    červená řepa 100g
    okurka 100g
    karotka + pampeliškakarotka 400g
    pampeliška 100g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g


    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).