Tuberkulóza
Tuberkulóza – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Zkratka TBC. Jedná se o závažné infekční onemocnění vyvolané nejčastěji bakterií (mycobacterium tuberculosis). Způsobuje zvláštní formu zánětu, jehož podstatou je tvorba tuberkulózních uzlíků, které mohou propadat nekróze tzn. odumírání. Do odumřelých částí tkáně se později ukládají vápenaté soli. Při nepříznivém vývoji však tato nekróza zkapalní a může vzniknout chorobná dutina s další šířením infekce a zánětu. Průběh těchto dějů je výrazně ovlivněn odolností napadeného organismu. TBC může postihnout řadu orgánů (ledviny a močové orgány, střevo, mízní uzliny, kůži, kosti, klouby), ale nejčastější je TBC plic. Člověk se nakazí přímým vdechnutím bakteriíí vylučovaných nemocným. Mykobakterie mohou v člověku přežívat několik let. a vyvolat onemocnění při poklesu odolnosti.
Tuberkulóza – Psychosomatický popis
Tuberkulóza se velmi často objevuje u osob, které:
- mají velký strach ze smrti – TBC se velmi často vyskytovala ve válkách,
- ztrácejí odvahu do života,
- živý v sobě hořkost, že byly opuštěny.
Lidská bytost postižená tuberkulózou by si měla položit následující otázky:
- Co jsem prožíval před propuknutím TBC?
- Mám odvahu žít naplno?
- Nezačil/a jsem situaci, kdy jsem se velice bál/a, že umřu?
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
O autorovi
Radek Moravec