Úplavice (Dysentérie)

Tlusté střevo
Úplavice (Dysentérie) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Infekční onemocnění střeva vyvolané shigelllami. Projevuje se horečkou a zejména průjmy provázenými bolestivým nucením na stolici. Ve stolici může být přítomna krev. Jedná se o vysoce nakažlivé onemocnění, jehož zdrojem je jen člověk.
Úplavice (Dysentérie) – Psychosomatický popis
Oblast střev obecně představuje naši schopnost zadržovat a nechat jít. Existují prospěšné věci, které je žádoucí si v životě ponechat a samozřejmě i věci neprospěšné, které je záhodno (o)pustit. Problémy se střevy tudíž souvisejí se strachem nechat něco odejít popř. s váháním, zda si chceme něco v životě ponechat. Průjmy, které jsou spojené s tímto onemocněním nám naznačují, že bychom měli nechat něco či někoho jít a to i za tu cenu, že to bude nejprve bolet.
Lidská bytost postižená břišním tyfem by si měla položit následující otázky:
- Nebylo by pro mne prospěšnější nechat nějakou osobu či situaci odejít z mého života?
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
O autorovi
Radek Moravec