Uremie
Uremie – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Jedná se o závažný stav vznikající v důsledku vážného poškození funkce ledvin. Spočívá v rozvratu vnitřního prostředí způsobeném hromaděním odpadních látek (např. močoviny), které ledviny nejsou schopny vyloučit. Mnohé z nich jsou pro organismus škodlivé (toxické) a způsobují poruchy dalších orgánů. Urémie se projevuje zejména nevolností, zvracením, průjmy, krvácivými poruchami, okyselením vnitřního prostředí, dušností, zánětem pohrudnice a osrdečníku, nervovými poruchami až bezvědomím.
Uremie – Psychosomatický popis
Problémy s ledvinami často souvisejí se strachem o přežití nebo s problémy s intoxikací (toxické produkty, léky, situace či osoby, které nám otravují existenci). V případě uremie se může jednat se situaci či osobou, která nás stále provází a přitom nám otravuje život. Může jít o strach, o lítost, o pocit viny, o dávný hněv nebo o vztah, který nás nenaplňuje štěstím, nebo po němž jsme dostatečně nedrželi smutek.
Lidská bytost postižená uremií by si měla položit následující otázky:
- Kdo nebo co mi otravuje život?
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
O autorovi
Radek Moravec