Vlasy
Vlasy – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Mezi zdravotní obtíže spojené s vlasy patří z pohledu moderní medicíny zejména dva projevy:
- Canities – šedivění vlasů
- Alopecie – padání vlasů a plešatost
Mezi základní příčiny patří dědičnost, prodělané nemoci, nedostatečné stravování a přísun potřebných vyživujících látek (vitamíny/minerály), zvýšené množství toxických látek v organismu.
Vlasy – Psychosomatický popis
Vlasi reprezentují na jedné straně krásu a sílu a na straně druhé také pouta k našim blízkým. Alopecie (padání vlasů a plešatost) souvisí s nahromaděním emocí vztahujících se k odloučení, pocitu méněcennosti a nedostatku ochrany. Může též souviset s nadměrným zapojováním mozku nebo s napětím, ve kterém žijeme. Canities (předčasné šedivění vlasů) může být spojeno s přemírou starostí tzn. opět s přílišným zapojováním našeho mozku a rozumu.
Lidská bytost postižená problémy s vlasy by si měla položit následující otázky:
- Alopecie – Nezažil/a jsem emoce týkající se rozloučení, odloučení či např. ztráty zaměstnání, díky nimž mám strach z budoucnosti?
- Alopecie – Jaké napětí jsem cítil/a když mi začali padat vlasy?
- Alopecie – S čím souvisí toto napětí?
- Alopecie – Co ve mne vyvolává nejistotu?
- Canities – S čím si dělám tak velké starosti?
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
O autorovi
Radek Moravec