• Vlasy

    Fotka muže, který trpí ztrátou vlasů.

    Můž trpící ztrátou vlasů

    Vlasy – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Mezi zdravotní obtíže spojené s vlasy patří z pohledu moderní medicíny zejména dva projevy:

    1. Canities – šedivění vlasů
    2. Alopecie – padání vlasů a plešatost

     

    Mezi základní příčiny patří dědičnost, prodělané nemoci, nedostatečné stravování a přísun potřebných vyživujících látek (vitamíny/minerály), zvýšené množství toxických látek v organismu.

    Vlasy  Psychosomatický popis

    Vlasi reprezentují na jedné straně krásu a sílu a na straně druhé také pouta k našim blízkýmAlopecie (padání vlasů a plešatost) souvisí s nahromaděním emocí vztahujících se k odloučení, pocitu méněcennosti a nedostatku ochrany. Může též souviset s nadměrným zapojováním mozku nebo s napětím, ve kterém žijeme. Canities (předčasné šedivění vlasů) může být spojeno s přemírou starostí tzn. opět s přílišným zapojováním našeho mozku a rozumu.

    Lidská bytost postižená problémy s vlasy by si měla položit následující otázky:

    1. Alopecie – Nezažil/a jsem emoce týkající se rozloučení, odloučení či např. ztráty zaměstnání, díky nimž mám strach z budoucnosti?
    2. Alopecie – Jaké napětí jsem cítil/a když mi začali padat vlasy?
    3. Alopecie – S čím souvisí toto napětí?
    4. Alopecie – Co ve mne vyvolává nejistotu?
    5. Canities – S čím si dělám tak velké starosti?


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotka + alfalfa(vojtěška)karotka 400g
    alfalfa(vojtěška) 100g
    karotka + hlávkový salát + alfalfa(vojtěška)karotka 300g
    hlávkový salát 125g
    alfalfa(vojtěška) 75g

     


    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).