Vysoký krevní tlak (Hypertenze)
Vysoký krevní tlak (Hypertenze) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Rozlišujeme hypertenzi arteriální, nitrolební, plicní a portální. Hypertenze arteriální – onemocnění charakterizované zvýšeným tepenným tlakem krve ve velkém krevním oběhu. Jedno z nejčastějších onemocnění jehož příčina není většinou známa. Někdy bývá způsoben jinou chorobou tzn. sekundární h. Nitrolební hypertenze je označení zvýšeného nitrolebního tlaku např. v důsledku mozkového krvácení nebo nádoru. Plicní hypertenze je označení zvýšeného tepenného tlaku v malém (plicním) oběhu. Bývá důsledkem plicních chorob. Hypertenze portální je přetlak v oblasti portálního řečiště (trávicí ústrojí, slezina, dutina břišní) vyvolaný nejčastěji jaterní cirhózou.
Vysoký krevní tlak (Hypertenze) – Psychosomatický popis
Hypertenze celkově bývá spojována s nadměrným tlakem, který vyvolaly emoce – strach, hněv a úzkost. Mohou být v těle „skladována“ dlouhé období např. roky.
Lidská bytost postižená vysokým krevním tlakem by si měla položit následující otázky:
- Nečelím/Nečelil(a) jsem situaci, která je/byla zdrojem velkého emocionálního napětí?
- Nechráním nějaké emocionálně silně nabité tajemství?
- Nemám tendenci potlačovat emoce?
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
O autorovi
Radek Moravec